Η μόλυνση ενός ανθρώπου με το πιο επικίνδυνο στέλεχος του κολοβακτηριδίου E.coli O157 που συνήθως υπάρχει σε αλλοιωμένα τρόφιμα, εκτός από γαστρεντερίτιδα, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην καρδιά και τα νεφρά
Η ισχυρή τοξίνη που απελευθερώνει το κολοβακτηρίδιο μέσα στον οργανισμό που μολύνει, μπορεί να πυροδοτήσει χρόνια φλεγμονή, η οποία επηρεάζει τα αιμοφόρα αγγεία και έτσι αυξάνει τον κίνδυνο για αυξημένη πίεση του αίματος, έμφραγμα και άλλα καρδιαγγειακά προβλήματα.
Οι ερευνητές συνιστούν ετήσιο ιατρικό έλεγχο τα επόμενα χρόνια, ακόμα και για τους ασθενείς που φαίνεται να έχουν αναρρώσει πλήρως μετά από μια μόλυνση με το κολοβακτηρίδιο.
Το κολοβακτηρίδιο ζει συνήθως στο έντερο, αλλά μερικές φορές κι εκτός του σώματος.