Για μείωση του δείκτη θετικότητας στη χώρα μας αλλά και της διασποράς του κορονοϊού έκανε λόγο η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου στη σημερινή ενημέρωση για την πορεία του ιού, κρούοντας, ωστόσο τον κώδωνα του κινδύνου για τις μικρές τοπικές εξάρσεις σε διάφορες περιοχές.
Συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στην Κω, Πάρο και Μύκονο, κάτι που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, καθώς όπως είπε «οι συχνές μικρές εξάρσεις σε διάφορες περιοχές μας θυμίζουν ότι πανδημία δεν έχει τελειώσει ακόμα».
Παράλληλα ανέφερε ότι «μέσα στο καλοκαίρι περιμένουμε αύξηση κρουσμάτων στους νέους οι οποίοι στη συνέχεια θα μεταδίδουν τον ιό στους γονείς και παππούδες τους», ενώ υπογράμμισε ότι σε Ρέθυμνο, Σύρο και Σαντορίνη αυξάνονται τα κρούσματα στους νέους, λόγω αυξημένης κινητικότητας ή έναρξη των καλοκαιρινών διακοπών. Σημείωσε ότι πρέπει να εντατικοποιηθεί ο έλεγχος στις τουριστικές περιοχές.
Στο 0,76 ο δείκτης θετικότητας
Η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι ο δείκτης θετικότητας έχει πέσει στο 0,76, με τις περισσότερες περιοχές της χώρας να έχουν πρασινίσει, εκτός από τη Δυτική Αττική, τη Φλώρινα, τη Θεσσαλία και την Εύβοια, όπου υπάρχει αρκετή διασπορά του ιού.
Η καθηγήτρια αναφέρθηκε και στις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της νόσου, μετά την ανάρρωση. Όπως είπε έχει διαπιστωθεί ότι ένας στους 7 που έχει περάσει τη λοίμωξη, εμφανίζει χρόνια κόπωση, μυική αδυναμία, κεφαλαλγία, αδυναμία συγκέντρωσης και μείωση της μνήμης που επιμένουν για ακόμα και 6 μήνες. Πρόκειται για τη long covid, που μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε ηλικιακή ομάδα, αλλά αφορά περισσότερο ασθενείς ηλικίας 35 έως 49 ετών.