«Χρειάζονται περισσότεροι γιατροί για να καταπολεμήσουν την ασθένεια» τόνισε σήμερα ο συντονιστής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση του Έμπολα, Χρήστος Στυλιανίδης ο οποίος θα μεταβεί σύντομα στις χώρες που πλήττονται από την επιδημία ώστε να εκτιμήσει καλύτερα τις ανάγκες τους,
«Οι επιπτώσεις της επιδημίας του Έμπολα είναι, ειλικρινά, τρομακτικές», είπε ο νέος Επίτροπος Ανθρωπιστικών Υποθέσεων Χρήστος Στυλιανίδης, υπενθυμίζοντας ότι έχουν ήδη καταγραφεί περισσότερα από 10.000 κρούσματα και σχεδόν 5.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει στη Δυτική Αφρική.
«Όμως ο φόβος και η απομόνωση δεν αποτελούν επιλογή», τόνισε ο Επίτροπος, ο οποίος θα μεταβεί στην περιοχή τη δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου. Δεν διευκρίνισε ωστόσο ποιες χώρες θα επισκεφθεί. «Θέλω να επαναλάβω την υπόσχεσή μου ότι θα πάω στις πληγείσες χώρες για να εκφράσω αυτοπροσώπως την αλληλεγγύη μας. Αυτό θα μου επιτρέψει να εκτιμήσω καλύτερα τις ανάγκες. Αυτό που μας λείπει περισσότερο είναι η εμπειρία, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας» είπε, τονίζοντας ότι η Ευρώπη έχει έμπειρους γιατρούς και νοσηλευτές, «έτοιμους να κινητοποιηθούν».
Οι Βρυξέλλες υποσχέθηκαν την περασμένη Πέμπτη να αυξήσουν στο 1 δισεκ. ευρώ τη βοήθειά τους προς τις πληγείσες χώρες, τη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε. Μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί περισσότερα από 800 εκατομμύρια, διευκρίνισε ο Στυλιανίδης.
«Στείλαμε ειδικούς γιατρούς, αναπτύξαμε κινητά εργαστήρια, κέντρα θεραπείας, στείλαμε εφόδια για να στηρίξουμε τις τοπικές αρχές, να βοηθήσουμε στην ενίσχυση των υποδομών υγείας και θέσαμε σε εφαρμογή ένα σύστημα επαναπατρισμού» αεροπορικώς των Δυτικών εργαζόμενων στον τομέα της υγείας που προσβλήθηκαν από τον ιό, υπενθύμισε. «Ωστόσο, πρέπει να γίνουν ακόμη πολύ περισσότερα» και «να επιταχύνουμε τους ρυθμούς», υπογράμμισε.
Σήμερα υπάρχουν περίπου χίλιες κλίνες για τους ασθενείς με Έμπολα στην περιοχή, όμως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι θα πρέπει να αυξηθούν στις 5.000 μέχρι τα τέλη του έτους. Για να μπορέσουν όμως να λειτουργήσουν θα πρέπει να κινητοποιηθούν 40.000 άνθρωποι, επέμεινε ο Στυλιανίδης, τονίζοντας: «Χρειάζονται απαραιτήτως γιατροί και νοσηλευτές», αφού εξήγησε ότι για κάθε κλίνη απαιτούνται 8 εργαζόμενοι, γιατροί, νοσηλευτές και βοηθητικό προσωπικό.
Ο γενικός διευθυντής της επιτροπής Ανθρωπιστικής Βοήθειας Κλάους Σόρενσεν είπε, από την πλευρά του, ότι θα πρέπει σύντομα να εκπαιδευτεί μεγάλος αριθμός εθελοντών στις πληγείσες χώρες. Σήμερα, μόνο 200 Δυτικοί —γιατροί και νοσοκόμες μη κυβερνητικών οργανώσεων και των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων— βρίσκονται στην περιοχή αλλά, σύμφωνα με τον Σόρενσεν, ο αριθμός τους θα πρέπει να αυξηθεί σημαντικά, στις 2.000-3.000 και «ακόμη καλύτερα στις 5.000», όπως είπε.