Ερευνητές υποστηρίζουν πως μια πόλη της Βραζιλίας καταγράφει 95% μείωση των θανάτων από Covid-19 μετά τον εμβολιασμό σχεδόν όλων των ενήλικων κατοίκων της, στο πλαίσιο ενός πειράματος που πραγματοποιήθηκε.

Η Σεράνα των 45.000 κατοίκων είδε τις μολύνσεις να μειώνονται μετά τον μαζικό εμβολιασμό με το κινεζικό εμβόλιο CoronaVac.

Η ομάδα των ερευνητών αναφέρει πως εκείνοι που δεν είχαν εμβολιαστεί προστατεύονταν επίσης από τον περιορισμό της κυκλοφορίας του κορονοϊού, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά του το BBC.

Τα ευρήματα, σύμφωνα με τους ερευνητές, δείχνουν ότι η πανδημία μπορεί να ελεγχθεί όταν το 75% των ανθρώπων έχει εμβολιαστεί πλήρως και με τις δύο δόσεις.

Η Βραζιλία έχει δεχτεί ένα ισχυρό χτύπημα από την πανδημία, καταγράφοντας σχεδόν 463.000 θανάτους. Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια αργή εμβολιαστική εκστρατεία λόγω ανεπάρκειας εμβολίων, ενώ ο μέσος όρος των καθημερινών θανάτων και κρουσμάτων παραμένει υψηλός εν μέσω έλλειψης συντονισμένων μέτρων για να αντιμετωπιστούν οι μολύνσεις.

Το πείραμα της Σεράνα

Το πείραμα τη Σεράνα, στη νοτιοανατολική πολιτεία του Σάο Πάολο, διεξήχθη μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου από το Instituto Butantan που παράγει το εμβόλιο CoronaVac, το οποίο αναπτύχθηκε από τη Sinovac Biotech στην Κίνα.

Η πόλη χωρίστηκε σε τέσσερις περιοχές, για να καθοριστεί το σημείο εκείνο που η μετάδοση του ιού συγκρατείται. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό επιτεύχθηκε όταν οι τρεις περιοχές ή περίπου το 75% του πληθυσμού άνω των 18 ετών είχε λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Όταν το 95% των ενηλίκων είχε εμβολιαστεί πλήρως, τα συμπεράσματά τους ήταν τα εξής:

  • Οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 95%
  • Οι νοσηλείες μειώθηκαν κατά 86%
  • Οι περιπτώσεις των συμπτωματικών μειώθηκαν κατά 80%

Ο Ricardo Palacios, επικεφαλής ερευνητής στο Butantan τόνισε πως το στοιχείο – κλειδί ήταν το 75%. «Το πιο σημαντικό συμπέρασμα είναι ότι μπορούμε να ελέγξουμε την πανδημία χωρίς να χρειαστεί να εμβολιάσουμε ολόκληρο τον πληθυσμό», είπε.

Ο Palacios σημείωσε ακόμη ότι υπήρχε μια μείωση στα περιστατικά ανάμεσα σε παιδιά και εφήβους, οι οποίοι δεν είχαν εμβολιαστεί. Αυτό μπορεί να δείχνει ότι δεν υπήρχε ανάγκη να εμβολιαστούν παιδιά για να ανοίξουν και πάλι τα σχολεία, σύμφωνα με τον ίδιο.

Το εμβόλιο, σημείωσε ο Palacios, ήταν επίσης αποτελεσματικό απέναντι στο στέλεχος που ήταν αρχικά γνωστό ως P.1 και πλέον αποκαλείται «Γάμμα», το οποίο εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη βόρεια πόλη Μανάους και κατηγορείται για την αύξηση των κρουσμάτων στη Βραζιλία.

Η Σερένα, περίπου 315 χιλιόμετρα από το Σάο Πάολο, έχει γύρω της πόλεις που δίνουν μάχη με την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων.