Το κρέας το βράδυ φαίνεται να διαταράσσει το βιολογικό ρολόι του ήπατος με αποτέλεσμα να απορρυθμίζεται ο οργανισμός.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα απορυθμισμένα βιολογικά ρολόγια των ανθρώπων που δουλεύουν σε βάρδιες είναι ο λόγος για τον οποίον εκείνοι υποφέρουν συχνότερα από διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκία και καρκίνο. Το πιο σημαντικό όργανο για τη ρύθμιση του βιολογικού ρολογιού (του κιρκάδιου ρυθμού) είναι ο εγκέφαλος όμως και άλλα όργανα εμπλέκονται σε αυτήν τη διαδικασία όπως για παράδειγμα το συκώτι, που καθορίζει τα επίπεδα γλυκόζης στον οργανισμό.
Ο κιρκάδιος ρυθμός του κάθε οργάνου καθορίζεται με τον δικό του τρόπο. Για παράδειγμα ο εγκέφαλος καταλαβαίνει μέσω του εξωτερικού φωτός το αν είναι ημέρα ή νύχτα ώστε να μας δώσει την εντολή να ξυπνήσουμε ή να κοιμηθούμε αντίστοιχα. Με τον ίδιο τρόπο – υπό κανονικές συνθήκες – λειτουργούν τα ρολόγια που καθορίζονται από τα διάφορα σημαντικά όργανα του σώματός μας ώστε να φέρουν σε πέρας τις βασικές λειτουργίες του οργανισμού μας. Όλοι έχουμε παρατηρήσει όμως – και το έχουν τονίσει πολλές έρευνες-, ότι το να δουλεύουμε σε βάρδιες (ή να ξενυχτάμε γενικότερα είτε λόγω δουλειάς είτε λόγω διασκέδασης) μας κάνει κακό. Μάλιστα ο ΠΟΥ το 2007 ανακοίνωσε ότι η δουλειά σε βάρδιες μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.
Στη συγκεκριμένη έρευνα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα παρατήρησαν ότι ο σίδηρος που παίρνουμε από την τροφή επηρεάζει το βιολογικό ρολόι του συκωτιού, που ούτως ή άλλως ρυθμίζεται από τη διατροφή μας. Καθώς κοιμόμαστε το ηπατικό μας ρολόι φροντίζει να διατηρούνται σταθερά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μας που αυξάνονται το πρωί πριν ξυπνήσουμε. Όταν το ρολόι του συκωτιού χάσει τον συγχρονισμό του με εκείνο του εγκεφάλου μπορεί να οδηγηθούμε σε μεταβολικά προβλήματα εξηγεί ο Δρ. Donald A. McClain, καθηγητής ενδοκρινολογίας στο πανεπιστήμιο της Γιούτα και επικεφαλής της έρευνας που έγινε σε ποντίκια που τους έδιναν περισσότερο σίδηρο μέσω της διατροφής τους.
Οι επιστήμονες κατέληξαν ότι όταν ένας άνθρωπος που πρόκειται να δουλέψει το βράδυ φάει τρόφιμα με πολύ σίδηρο – όπως το κόκκινο κρέας – είναι πιθανό να οδηγηθεί στο να χαθεί ο συγχρονισμός ανάμεσα στο ρολόι του εγκεφάλου και σε εκείνο του ήπατος και έτσι να δημιουργηθούν προβλήματα με τον μεταβολισμό του.
Πηγή: vita.gr