Στις 16 Οκτωβρίου κάθε χρόνο γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, μέρα που το 1945 ιδρύθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με την Greenpeace:
-Περισσότεροι από 850 εκ. άνθρωποι εξακολουθούν να πεινούν σε όλο τον κόσμο και 40 εκ. άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από πείνα.
-Για κάθε δολάριο που ξοδεύει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την καταπολέμηση του υποσιτισμού στον κόσμο, η βιομηχανία τροφίμων ξοδεύει 500 δολάρια για την προώθηση των επεξεργασμένων τροφίμων.
-Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αυτή τη στιγμή 300 εκ. ενήλικες σε όλο τον κόσμο είναι παχύσαρκοι. 100 εκ. περισσότεροι από το 1995, όπως αναφέρει το sansimera.gr.
-Οι Η.Π.Α., η Κίνα, η Ε.Ε και η Βραζιλία αποτελούν το 33% του παγκόσμιου πληθυσμού, το οποίο καταναλώνει το 60% της παγκόσμιας παραγωγής μοσχαριού, περισσότερο από το 70% της παγκόσμιας παραγωγής πουλερικών και περισσότερο από το 80% της παραγωγής χοιρινού.
-Στις Η.Π.Α. περισσότερο από το 40% των παραγόμενων τροφίμων πετιέται στα σκουπίδια, με κόστος πάνω από 100 δισ. δολάρια για την αμερικάνική κοινωνία. Υπολογίσθηκε ότι το 14% των τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια ενός νοικοκυριού βρίσκεται πακεταρισμένο και δεν έχει λήξει.
Καρασμάνης: Εγγυητής της διατροφικής επάρκειας στην Ελλάδα η Οικογενειακή Γεωργία
Το δικό του μήνυμα, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Διατροφής, έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Καρασμάνης.
«Η ελληνική γεωργία είναι συνυφασμένη με το θεσμό της οικογένειας. Διαχρονικά η γη αποτέλεσε τον καθοριστικό παράγοντα που έθρεφε τα μέλη του νοικοκυριού, εξασφαλίζοντας επάρκεια αγαθών ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες.
Σήμερα η οικογενειακή μορφή γεωργίας δεν αποτελεί απλά έναν τρόπο οργάνωσης της παραγωγής αλλά και μια σταθερή αξία, που όλοι μας οφείλουμε να υπηρετούμε. Με αυτόν τον τρόπο άλλωστε παράγεται παγκοσμίως το 70% της τροφής των ανθρώπων και το 40% περίπου των νοικοκυριών εξαρτώνται άμεσα από αυτή τη δραστηριότητα.
Ειδικότερα στη χώρα μας, η οικογενειακή γεωργία αποτέλεσε και αποτελεί στήριγμα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και πυξίδα για τις όποιες αποφάσεις ενίσχυσης του αγροτικού εισοδήματος, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενισχύεται μέσω των άμεσων ενισχύσεων της καινούργιας ΚΑΠ και από το λεγόμενο δεύτερο Πυλώνα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.
Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αντιμετωπίζουμε την κάθε οικογενειακή αγροτική εκμετάλλευση ως μια δυναμική επιχειρηματική μονάδα, με δυνατότητα διασφάλισης της διατροφικής επάρκειας και της παραγωγής ποιοτικών, ασφαλών και ανταγωνιστικών προϊόντων, με σεβασμό στο περιβάλλον.
Έτσι το μήνυμά μας για τη φετινή “Παγκόσμια Μέρα Διατροφής” δεν μπορεί να είναι άλλο από ότι, μέσα από την οικογενειακή γεωργία μπορούμε να εξασφαλίσουμε τη διατροφική επάρκεια για την τωρινή και τις επόμενες γενιές και ταυτόχρονα να προστατέψουμε τη φύση και το περιβάλλον. Σε μια εποχή, όπου η λύση στο πρόβλημα του υποσιτισμού αποτελεί το ζητούμενο για την παγκόσμια κοινότητα, η στροφή σε δυναμικές οικογενειακές αγροτικές εκμεταλλεύσεις μπορεί να είναι η απάντηση.
Σήμερα, από τη μεριά μας βάζουμε ένα ακόμα λιθαράκι στην προσπάθεια αυτή. Προχωρούμε στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων που μας παρέχει η υφιστάμενη νομοθεσία και εκδίδουμε απόφαση προκειμένου οι μικρές οικογενειακές κτηνοτροφικές μονάδες να μπορούν πλέον να παράγουν και να διακινούν από μόνες τους ιδιοπαραχθέντα παραδοσιακά τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα».