Ορισμένοι ερευνητές υποψιάζονται ότι η ομιλία και η δημιουργία εργαλείων «μοιράζονται» τα ίδια νευρολογικά «μονοπάτια».
Οι ερευνητές που υποστηρίζουν την άποψη αυτή, αιτιολογούν τη βάση της σκέψης τους στο γεγονός ότι οι πρόγονοί μας ανέπτυξαν και τις δύο αυτές δεξιότητες την ίδια εποχή.
Για να εξεταστεί αυτή η θεωρία, ο σύγχρονος άνθρωπος πρέπει να μάθει πώς να φτιάχνει χειροπελέκεις και άλλα εργαλεία της παλαιολιθικής εποχής, τα οποία αναπτύχθηκαν πριν από 500.000 χρόνια, αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, με τον τρόπο αυτό οι ερευνητές θα επιχειρήσουν να διερευνήσουν το ρόλο των πέτρινων εργαλείων στην εξέλιξη του ανθρώπινου εγκεφάλου, και ειδικότερα τις περιοχές που σχετίζονται με τη γλώσσα.
Αρχαιολόγοι από το πανεπιστήμιο Emory στη Τζόρτζια της Ατλάντα, θα εκπαιδεύσουν 20 ανθρώπους, για 100 ώρες τον καθένα, έτσι ώστε να μάθουν την τέχνη της δημιουργίας πέτρινων εργαλείων.
Ο επικεφαλής του πειράματος, Dr Dietrich Stout, θα χρησιμοποιήσει μαγνητικές τομογραφίες για να παρακολουθεί τον εγκέφαλο των συμμετεχόντων, προκειμένου να ελέγξει τη σχέση ανάμεσα στη δημιουργία εργαλείων και τη γλώσσα.
Ο ίδιος πιστεύει ότι ο εγκέφαλός μας αντιμετωπίζει τις χειρωνακτικές εργασίες, με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζει τη γλώσσα, αναφέρει ακόμη δημοσίευμα του Wired.
Την ώρα που οι συμμετέχοντες θα μαθαίνουν την τέχνη αυτή, θα ακούνε παράλληλα και μια ιστορία, προκειμένου οι ερευνητές να δουν πώς η γλώσσα ενεργοποιεί τον εγκέφαλό τους.
Σύμφωνα με τον Dr Stout, αυτή θα είναι η πρώτη νευροεπιστημονική μελέτη απόκτησης δεξιοτήτων στον πραγματικό κόσμο στο πέρασμα του χρόνου.