Με την πρώτη ματιά φαίνεται σαν… ένα σκουλήκι σαν όλα τ’ άλλα.
Επιστήμονες όμως αναφέρουν, ότι αυτό το μικροσκοπικό πλάσμα, γνωστό ως Caenorhabditis elegans, θα μπορούσε να «κρύβει» το μυστικό για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, οι ερευνητές υποστηρίζουν, ότι χάρη σε μια γενετική μετάλλαξη τα σκουλήκια αυτά… δεν παχαίνουν ποτέ. Το γεγονός αυτό ίσως θα μπορούσε να τους φέρει ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία ενός χαπιού, που θα επιτρέπει στους ανθρώπους να… τρώνε ό,τι θέλουν κι όσο θέλουν, χωρίς να βάζουν γραμμάριο!
Μια ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής τον Sean Curran από το USC Davis School of Gerontology και το Keck School of Medicine του πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, πιστεύουν ότι ίσως βρήκαν ένα νέο τρόπο για να καταστείλουν την παχυσαρκία που συνοδεύει τη διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, χάρη σε ένα γονίδιο-«κλειδί».
«Η δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη που έτρωγαν τα βακτήρια, ήταν το ισοδύναμο της δυτικής δίαιτας που θα μπορούσε να καταναλώνει ένας άνθρωπος, που αποτελείται από πολλά λιπαρά, επεξεργασμένα τρόφιμα και αναψυκτικά» εξήγησε ο Curran.
Ορισμένες γενετικές μεταλλάξεις στα πειράματα με τα σκουλήκια ατά -αυτές με το υπερκινητικό SKN-1 γονίδιο- μπορούσαν να «τρέφονται» με απίστευτες ποσότητες ζάχαρης, χωρίς να βάζουν καθόλου βάρος.
Κι ενώ τα πειράματα έγιναν μόνο στο σκουλήκι Caenorhabditis elegans, η γενετική οδός που εξέτασαν οι επιστήμονες υπάρχει σχεδόν σε όλα τα ζώα, από τους μικροσκοπικούς μύκητες μέχρι τους ανθρώπους.
Το γονίδιο SKN-1 υπάρχει επίσης στους ανθρώπους, μόνο που καλείται Nrf2, κάτι που υποδηλώνει ότι τα ευρήματα των ερευνητών ίσως θα μπορούσαν να «μεταφραστούν» έτσι ώστε να έχουν εφαρμογή και σε αυτούς, σημειώνει το δημοσίευμα.
Τα συμπεράσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο Nature Communications.