Την κατάργηση των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) και του διοικητικού μοντέλου που εφαρμόζεται στα δημόσια νοσοκομεία εισηγείται ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ).
«Πιστεύουμε ότι οι ΥΠΕ που θεσμοθετήθηκαν το 2001 πρόσθεσαν γραφειοκρατία και δεν βελτίωσαν το σύστημα. Προτείνουμε να καταργηθούν και ο υπουργός να επαναφέρει το προηγούμενο σύστημα που ήταν απλούστερο και αποδοτικότερο. Το διοικητικό μοντέλο που εφαρμόστηκε στα δημόσια νοσοκομεία το 2001 είναι εξαιρετικά γραφειοκρατικό και παρά τις εξαγγελίες δεν έχει σημειωθεί καμία εξέλιξη. Ενώ μειώνονται οι αμοιβές υπάρχει μια υπερκατανάλωση πόρων σε περιττές γραφειοκρατικές διαδικασίες. Τα νοσοκομεία θα πρέπει να διοικούνται από υπαλλήλους καριέρας που θα προέρχονται από τη δική τους δομή και να υπάρχει άμισθος πρόεδρος ο οποίος θα διορίζεται από την πολιτεία» ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος του ΙΣΘ Θανάσης Εξαδάκτυλος.
«Το υπουργείο θα πρέπει να εξετάσει την κατάργηση των ΥΠΕ έτσι ώστε αντί να αυξάνεται η γραφειοκρατία να μειώνεται» πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας.
Στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου έγινε αναφορά στην υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης σε σύγκριση με τα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας ενώ, μιλώντας για την κατάσταση που επικρατεί στο Ιπποκράτειο, ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ότι η ποιότητα των υπηρεσιών ποτέ δεν ήταν αυτή που έπρεπε να είναι, ότι υπάρχουν ελλείψεις ιατρικού προσωπικού, κυρίως επιμελητών Α΄ και Β,΄ και ότι οι κλινικές και τα τμήματα είναι υποστελεχωμένα.
Όσον αφορά το θέμα της καθυστέρησης της καταβολής δεδουλευμένων για τις εφημερίες, που οδήγησε τους ειδικευόμενους γιατρούς του Ιπποκράτειου σε επίσχεση εργασίας, η οποία συνεχίζεται εδώ και τέσσερις εβδομάδες, ο κ Εξαδάκτυλος τόνισε ότι θα πρέπει να λυθεί το γραφειοκρατικό πρόβλημα στο οποίο οφείλεται η καθυστέρηση.
«Σήμερα για να καταβληθούν τα δεδουλευμένα για τις εφημερίες χρειάζονται 11 γραφειοκρατικά βήματα που διαρκούν τρεις μήνες και επαναλαμβάνονται 12 φορές το χρόνο. Θα πρέπει να προϋπολογίζονται από την προηγούμενη χρονιά οι εφημερίες κατ’ άτομο, τμήμα και νοσοκομείο και να πληρώνονται κάθε μήνα μαζί με το μισθό των γιατρών και κατά τακτά διαστήματα να γίνεται ο απολογισμός για τυχόν διαφορές. Έτσι θα απελευθερωθούν υπάλληλοι και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλες δραστηριότητες», πρόσθεσε ο κ Εξαδάκτυλος.
Η διοίκηση του ΙΣΘ τάχθηκε κατά της διεξαγωγής εξετάσεων από τις Ιατρικές Εταιρείες για να μπορούν οι νέοι γιατροί να αρχίσουν να κάνουν ειδικότητα. Ο ΙΣΘ εισηγείται τη διεξαγωγή πανελλαδικών εξετάσεων κατά τη διάρκεια των σπουδών στην Ιατρική τεσσάρων προκλινικών (ανατομία, φυσιολογία, ιστολογία, βιολογία) και τεσσάρων κλινικών (χειρουργική, παθολογία, παιδιατρική ψυχιατρική) μαθημάτων και μετά το τέλος των σπουδών οι απόφοιτοι ανάλογα με τη βαθμολογία που πήραν σε αυτά τα μαθήματα να αρχίζουν την ειδικότητα της επιλογής χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν σε λίστες.