Βιολόγοι από το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας του πανεπιστημίου UCLA στο Λος Άντζελες υποστηρίζουν, ότι μπορούν να επιβραδύνουν τη διαδικασία της γήρανσης ενεργοποιώντας ένα γονίδιο… «εξ αποστάσεως»!
Η ερευνητική ομάδα του UCLA δημοσίευσε μια μελέτη, στην οποία αναφέρεται ότι η ενεργοποίηση ενός γονιδίου (που ονομάζεται AMPK) σε κύτταρα από μύγες αύξανε τη διάρκεια ζωής των εντόμων κατά περίπου 30%, ενώ ζούσαν και πιο υγιή ζωή.
Η θεραπεία αυτή θα μπορούσε μια μέρα να χρησιμοποιηθεί για την παράταση της διάρκειας ζωής του ανθρώπου και να αντιμετωπίσει ασθένειες, διεγείροντας το γονίδιο που στοχεύει σε συγκεκριμένα όργανα ή συστήματα οργάνων.
Οι επιστήμονες, όπως αναφέρει η MailOnline σε δημοσίευμά της, βρήκαν ότι όταν αυξάνεται το γονίδιο AMPK στα κύτταρα του νευρικού συστήματος, αυτά όχι μόνο γερνούσαν με πιο αργό ρυθμό αλλά ότι το ίδιο συνέβαινε και στα κύτταρα των εντέρων. Το αντίστροφο ίσχυε όταν το γονίδιο αυτό στόχευε στα κύτταρα του εντερικού συστήματος.
Μετά τη «θεραπεία» αυτή, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η διάρκεια ζωής στις μύγες αυξήθηκε από έξι έως οκτώ εβδομάδες.
Επιφέροντας μικροαλλαγές στα επίπεδα του ΑΜΡΚ, οι επιστήμονες επέτρεπαν στα κύτταρα να αποβάλλουν τα «κυτταρικά σκουπίδια», συστατικά που τα κύτταρα απορρίπτουν λόγω βλάβης ή ηλικίας.
Όσο πιο έγκαιρα γίνει η απόρριψη αυτών των υλικών, τόσο νωρίτερα αποφεύγονται οι βλάβες στα κύτταρα και η διαδικασία της γήρανσης.
Ο αναπληρωτής καθηγητής στο UCLA και επικεφαλής της έρευνας, David Walker, ελπίζει ότι η συγκεκριμένη θεραπεία θα μπορούσε μια μέρα να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση.
«Αντί θα μελετούμε τις ασθένειες που σχετίζονται με τη διαδικασία της γήρανσης -όπως το Πάρκινσον, το Αλτσχάιμερ, ο καρκίνος, το εγκεφαλικό, ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις- μία προς μία, πιστεύουμε ότι θα μπορούσαμε να παρέμβουμε στη διαδικασία της γήρανσης και να καθυστερήσουμε την εμφάνιση πολλών από αυτές» εξήγησε ο ίδιος.