Στο σπίτι, στο γραφείο, στο μετρό… όπου κι αν βρεθείτε, αν δείτε σκάλες μπροστά σας… ανεβείτε τις!
Σύμφωνα με μια σουηδική έρευνα, η μία ώρα άσκηση τη μέρα μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας σχεδόν στο μισό.
Όσοι δε, κάνουν μέτριας έντασης ασκήσεις για πάνω από μία ώρα τη μέρα ή μισής ώρας έντονη γυμναστική, μπορούν να ρίξουν τον κίνδυνο έως και κατά 46%!
Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Circulation: Heart».
Όπως προτείνουν, ο πιο εύκολος τρόπος για να γυμναστεί κανείς είναι να… ανεβοκατεβαίνει σκάλες αντί να παίρνει το ασανσέρ, να πηγαίνει για περπάτημα ή για ποδήλατο.
Η καρδιακή ανεπάρκεια δεν επιτρέπει τη σωστή κυκλοφορία του αίματος στο σώμα στην κατάλληλη πίεση, και συνήθως συμβαίνει επειδή ο μυς της καρδιάς είναι είτε αρκετά αδύναμος ή πολύ σφιχτός, για να λειτουργήσει σωστά.
Ο κίνδυνος θανάτου μέσα σε πέντε χρόνια από τη στιγμή της διάγνωσης κυμαίνεται ανάμεσα στο 30% με 50%.
Οι ερευνητές μελέτησαν τα δεδομένα 39.805 ανθρώπων ηλικίας 20 έως 90 ετών, οι οποίοι δεν είχαν προβλήματα υγείας, όταν ξεκίνησε η έρευνα, το 1997.
«Δε χρειάζεται να τρέχει κανείς σε μαραθώνιο, για να αποκομίσει τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας. Ακόμη και ήπιας έντασης γυμναστική, προσφέρει θετικές επιδράσεις στον οργανισμό. Η άσκηση μειώνει τους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, οι οποίοι με τη σειρά τους μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας και άλλων καρδιαγγειακών ασθενειών» ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης, Dr Kasper Andersen από το πανεπιστήμιο της Ουψάλα.