Η κοινωνία μας είναι έτσι δομημένη, που οι άνθρωποι δε μιλούν πολύ για τα συναισθήματά τους. Οι συζητήσεις επικεντρώνονται περισσότερο γύρω από το τι κάνουμε ή τι σκεφτόμαστε.
Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι είναι πιο εύκολο να ξεκινήσουν μια πρόταση λέγοντας «νομίζω ότι…», αντί για «αισθάνομαι πως…», απλά και μόνο επειδή νιώθουν λιγότερο άβολα με αυτό.
Η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν έχει εκπαιδευτεί ποτέ σε ό,τι αφορά τα συναισθήματα.
Αντίθετα, υποτίθεται ότι μαθαίνουμε κοινωνικά αποδεκτούς τρόπους να αντιμετωπίζουμε τα συναισθήματά μας, παρατηρώντας αυτό που κάνουν οι άλλοι γύρω μας.
Φυσικά, οι κοινωνικοί κανόνες ως προς το τι θεωρείται αποδεκτό ή όχι διαφέρουν, κάτι που αντικατοπτρίζεται και στις διάφορες γλώσσες, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν λέξεις για να εκφράσουν διάφορα συναισθήματα που δεν είναι εύκολο να μεταφραστούν σε άλλες γλώσσες.
Δεν είναι να απορεί λοιπόν κανείς που υπάρχει μεγάλη σύγχυση γύρω από το πώς πρέπει να διαχειρίζεται κανείς τα συναισθήματά του, γράφει στο Forbes η Amy Morin, ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας του βιβλίου «13 Things Mentally Strong People Don’t Do».
Δείτε παρακάτω οκτώ από τους πιο κοινούς μύθους ή παρανοήσεις που συνοδεύουν τα συναισθήματα:
1. Θα έπρεπε να νιώθω διαφορετικά.
Πολύ συχνά οι άνθρωποι λένε πράγματα όπως: «Το ξέρω ότι δε θα έπρεπε να είμαι τόσο αναστατωμένος/η για κάτι τόσο ασήμαντο» ή «Αλήθεια θα έπρεπε να είμαι πιο χαρούμενος/η απ’ ό,τι είμαι».
Αυτό που πρέπει να γνωρίζει κανείς είναι ότι στα συναισθήματα δεν υπάρχουν κανόνες και κανείς δε μπορεί να πει ότι μια συναισθηματική αντίδραση είναι λάθος ή όχι.
Αντί να σπαταλάτε ενέργεια «τιμωρώντας» τον εαυτό σας για το πώς αισθάνεστε, αποδεχτείτε αυτό που αισθάνεστε αυτή τη στιγμή και συνειδητοποιήστε ότι έχετε επιλογές ως προς το πώς θα αντιδράσετε σε αυτό το συναίσθημα.
2. Δε μπορώ να ελέγξω το πώς αισθάνομαι.
Παρότι τα συναισθήματά σας δεν είναι λάθος, αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να μείνετε «κολλημένοι» σε μια συγκεκριμένη διάθεση.
Πρέπει να καταλάβετε ότι μπορείτε να κάνετε αλλαγές που θα επηρεάσουν το πώς νιώθετε.
Αν θέλετε να αλλάξετε το πώς αισθάνεστε, επιλέξτε να αλλάξετε τον τρόπο που σκέφτεστε και συμπεριφέρεστε.
3. Αν τα βγάλω από μέσα μου θα νιώσω καλύτερα.
Πολλοί έχουν την εσφαλμένη αντίληψη ότι αν δε μιλάς στους πάντες για το πώς αισθάνεσαι «καταπιέζεις ή καταπίνεις τα συναισθήματά σου».
Έρευνες έχουν δείξει ότι συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το θυμό.
Με το να ξεσπάσετε σε ένα μαξιλάρι ή να πάρετε τους πάντες για να τους πείτε πόσο χάλια ήταν η ημέρα σας, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να αυξήσετε την αναστάτωσή σας, χωρίς να νιώσετε καθόλου καλύτερα.
4. Το να προσπαθώ να συγκρατήσω τα συναισθήματά μου είναι το ίδιο με το πώς θα συμπεριφερόταν ένα ρομπότ.
Μερικές φορές οι άνθρωποι πιστεύουν ότι με το να ρυθμίζουν τα συναισθήματά τους αυτό σημαίνει ότι προσπαθούν να συμπεριφερθούν σαν να μην έχουν αισθήματα. Όμως στην πραγματικότητα δεν ισχύει κάτι τέτοιο.
Μια πιο ρεαλιστική άποψη των συναισθημάτων δείχνει ότι είμαστε ικανοί να βιώσουμε ένα ευρύ φάσμα συναισθημάτων, χωρίς όμως να μας ελέγχουν τα συναισθήματά μας.
Το να προσπαθήσει κανείς να κάνει κάτι για να νιώσει καλύτερα μετά από μια άσχημη μέρα είναι μια πολύ υγιής αντίδραση, σε αντίθεση με το να παραμείνει σε κακή διάθεση όλη τη μέρα.
5. Κάποιοι άνθρωποι έχουν τη δύναμη να με κάνουν να νιώσω συγκεκριμένα συναισθήματα.
Πολύ συχνά οι άνθρωποι λένε πράγματα όπως: «Το αφεντικό μου με τρελαίνει» ή «Ο συνάδελφός μου με κάνει να νιώθω άσχημα για τον εαυτό μου».
Στην πραγματικότητα όμως, κανείς δε μπορεί να σας «κάνει» να νιώσετε τίποτε. Οι άλλοι μπορεί να επηρεάσουν το πώς αισθάνεστε, όμως εσείς και μόνο εσείς είστε υπεύθυνοι για τα συναισθήματά σας.
6. Δε μπορώ να διαχειριστώ άβολα συναισθήματα.
Όταν οι άνθρωποι αμφιβάλλουν για την ικανότητά τους να διαχειριστούν συγκεκριμένα αισθήματα, καταφεύγουν στο να τα αποφεύγουν.
Κάποιος που βιώνει συχνές κρίσεις άγχους μπορεί να χάσει μέχρι και ευκαιρίες για μια προαγωγή.
Κάποιος που αισθάνεται άβολα με τις αντιπαραθέσεις, μπορεί να αποφεύγει να μιλήσει με ένα συνάδελφό του για να λυθεί μια κατάσταση.
Με το να αντιμετωπίζει κανείς άβολα συναισθήματα μαθαίνει αυτόματα να χτίζει την αυτοπεποίθησή του.
Όταν δεν επιτρέπουμε στα συναισθήματά μας να ελέγχουν τη συμπεριφορά μας, μαθαίνουμε να διαχειριζόμαστε πολύ περισσότερα από αυτά που φανταζόμασταν.
7. Τα αρνητικά συναισθήματα είναι κακά.
Είναι εύκολο να κατηγοριοποιεί κανείς τα συναισθήματα ως καλά ή κακά, όμως τα αισθήματα από μόνα τους δεν είναι θετικά ή αρνητικά. Αυτό που επιλέγουμε εμείς να κάνουμε με αυτά είναι που κάνει τη διαφορά.
Για παράδειγμα ο θυμός μπορεί να οδηγήσει κάποιους σε φριχτές συμπεριφορές, ενώ άλλους να τους κάνει πιο δημιουργικούς ή να τους οδηγήσει στην πρόληψη και την εξάλειψη της αδικίας.
8. Το να δείχνει κανείς αυτό που αισθάνεται είναι ένδειξη αδυναμίας.
Ενώ είναι ένα πολύ υγιές, κοινωνικό εργαλείο το να μπορεί κανείς να συμπεριφέρεται επαγγελματικά ακόμη κι όταν δε νιώθει καλά, το να αφήσει κάποιες φορές τον εαυτό του να δείξει ακριβώς αυτό που αισθάνεται δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως ένδειξη αδυναμίας.
Αντίθετα, το να γνωρίζει κανείς καλά τι αισθάνεται και τι του συμβαίνει μπορεί να τον οδηγήσει σε πιο συνειδητές αποφάσεις και η απόφαση να μοιραστεί τα συναισθήματά του με κάποιον τρίτο μπορεί να είναι ένα σημάδι δύναμης.