Για πολλές γυναίκες -και όχι μόνο- οι λέξεις «λιπαρά» και «παχυντικό» είναι συνώνυμες. Είναι αλήθεια ότι τα λιπαρά αποδίδουν υπερδιπλάσιες θερμίδες ανά γραμμάριο σε σχέση με τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες, ωστόσο εξαιτίας αυτού συχνά ξεχνάμε τις ευεργετικές δράσεις και την απαραίτητη παρουσία των λιπαρών στη διατροφή μας.
Κανένα θρεπτικό συστατικό, ακόμα και το λίπος, δεν παχαίνει από μόνο του. Αυτό που έχει σημασία είναι το σύνολο της διατροφής.
Σε ημερήσια βάση και σύμφωνα με τη μεσογειακή διατροφή, το 1/3 των θερμίδων που καταναλώνουμε πρέπει να προέρχεται από λιπαρά.
Ωστόσο, ποια λιπαρά είναι εκείνα που πρέπει να προτιμάμε και ποια καλό είναι να αποφεύγονται;
• Μονοακόρεστα λιπαρά: είναι υγρά σε θερμοκρασία δωματίου, βρίσκονται στο ελαιόλαδο και στους ξηρούς καρπούς και πρέπει να αποτελούν την κύρια πηγή λιπαρών στη διατροφή.
• Πολυακόρεστα λιπαρά: είναι επίσης υγρά σε θερμοκρασία δωματίου, βρίσκονται στους ξηρούς καρπούς, τα φυτικά έλαια και τις μαργαρίνες. Μια υποκατηγορία τους είναι τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα με πολλαπλές ευεργετικές δράσεις στον οργανισμό. Πηγές ωμέγα 3 λιπαρών οξέων είναι τα λιπαρά ψάρια, ο λιναρόσπορος και ορισμένοι ξηροί καρποί.
• Κορεσμένα λιπαρά: είναι στερεά σε θερμοκρασία δωματίου, βρίσκονται σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης (κρέας, πουλερικά, γαλακτοκομικά) και καλό είναι να αποφεύγονται καθώς ανεβάζουν την κακή χοληστερόλη.
• Υδρογονωμένα (τρανς) λιπαρά: είναι και αυτά στερεά σε θερμοκρασία δωματίου, βρίσκονται σε επεξεργασμένα τρόφιμα (κέικ, μπισκότα, αλμυρά σνακ, τηγανιτά) και θα πρέπει και αυτά να αποφεύγονται, καθώς ανεβάζουν την κακή και παράλληλα μειώνουν την καλή χοληστερόλη.
Επομένως μια ισορροπημένη διατροφή με έμφαση στα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, επαρκή πρόσληψη ωμέγα 3 λιπαρών και περιορισμό των κορεσμένων και υδρογονωμένων λιπαρών είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού, αλλά και για την αποτελεσματική απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών (A, D, E, K).
Πηγή: neadiatrofis.gr