Τα μονοκλωνικά αντισώματα δημιούργησαν μεγάλες ελπίδες για τoν αγώνα που δίνει η ανθρωπότητα κατά της Covid-19. Απέναντι όμως στα παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού, όπως εκείνα που έκαναν την εμφάνισή τους σε Νότια Αφρική και Βραζιλία, δεν είναι αποτελεσματικά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αναφέρει ο βρετανικός Guardian σε αποκλειστικό του ρεπορτάζ.
Οι προσδοκίες από τα φάρμακα αυτά ήταν μεγάλες, αναφέρει το δημοσίευμα. Μια τέτοια θεραπεία από τη Regeneron στις ΗΠΑ χορηγήθηκε στον Ντόναλντ Τραμπ και έπαιξε ρόλο στην ανάρρωσή του από τον κορονοϊό.
Προς απογοήτευση όμως όσων εργάζονται σε θεραπείες κατά της νόσου, και οι τρεις υποψήφιες – από τη Regeneron και από τις Eli Lilly και GlaxoSmithKline – αποτυγχάνουν έναντι ενός ή περισσότερων παραλλαγμένων στελεχών του ιού.
Τα αντισώματα έχουν τεράστια πλεονεκτήματα ως θεραπείες, δήλωσε ο Nick Cammack, που ηγείται της έρευνας στην Wellcome. Προέρχονται από την κλωνοποίηση ενός ανθρώπινου λευκού αιμοσφαιρίου και μιμούνται τα αποτελέσματα του ανοσοποιητικού συστήματος. Είναι ασφαλή, ειδικά σχεδιασμένα για να στοχεύουν τον ιό και η χρήση τους φαινόταν ιδιαίτερα ελπιδοφόρα στο αρχικό στάδιο της νόσου για να σταματήσει η εξάπλωσή της.
«Η πρόκληση ήρθε τα Χριστούγεννα όταν εμφανίστηκαν αυτές οι νέες παραλλαγές – ιδιαίτερα στη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία. Οι αλλαγές που πραγματοποιεί ο ιός στις πρωτεΐνες – ακίδες του διώχνει αυτά τα αντισώματα», ανέφερε και συμπλήρωσε: «Έτσι, οι περισσότερες θεραπείες αντισωμάτων για την Covid που δημιουργούν ελπίδες απέναντι στη νόσο, είναι χαμένες μπροστά στις μεταλλάξεις από Νότια Αφρική και Βραζιλία».
Στο μεταξύ, η θεραπεία της GlaxoSmithKline λειτουργεί ακόμη απέναντι σε αυτά τα στελέχη αλλά όχι απέναντι σε εκείνο που εντοπίστηκε στο Κεντ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο με τον κορονοϊό να μεταλλάσσεται διαρκώς, ο Cammack δεν περιμένει κάποια από τις θεραπείες να είναι αποτελεσματική για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Οι επιστήμονες τώρα αναζητούν «κλειστές περιοχές» όπου ο ιός δεν μεταλλάσσεται για να δοκιμάσουν τα αντισώματα. «Πιστεύω ότι είναι ξεκάθαρο ότι θα υπάρξουν κι άλλες μεταλλάξεις. Και πρέπει να έχουμε μαζική γενετική αλληλούχιση του ιού σε όλο τον κόσμο, η οποία θα μας αποκαλύψει πού πρέπει να γίνουν αλλαγές» στον τρόπο θεραπείας, λέει ο Cammack.
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι ακόμη αποτελεσματικά έναντι του αρχικού ιού και χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.