Μια ανωμαλία της καρδιάς, που στην ιατρική ορολογία είναι γνωστή ως «ανοικτό ωοειδές τρήμα» και παρατηρείται στο 30% των ενηλίκων, είναι δυνατό να «διορθωθεί» με μια εκπτυσσόμενη «ομπρέλα.

Πρόκειται για νέα επεμβατική μέθοδο, τη «διαδερμική σύγκλιση ανοιχτών ωοειδών τρημάτων», η οποία εφαρμόσθηκε με απόλυτη επιτυχία στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, σε τέσσερις ασθενείς ηλικίας 28-45 ετών που είχαν αυτό το πρόβλημα στην καρδιά και είχαν υποστεί παλαιότερα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Στο παρελθόν μοναδική θεραπεία των ασθενών αυτών, πολλοί από τους οποίους είναι νεαρής ηλικίας, αποτελούσε η μακρόχρονη αγωγή με αντιπηκτικά φάρμακα , με όλες τις γνωστές αιμορραγικές επιπλοκές.

Με τη νέα επεμβατική μέθοδο επιτυγχάνεται το κλείσιμο της τρύπας, δηλαδή του κενού που υπάρχει ανάμεσα στους δύο κόλπους της καρδιάς, με την τοποθέτηση μίας εκπτυσσόμενης «ομπρέλας» μέσα από έναν καθετήρα, ο οποίος προωθείται στην καρδιά μετά από μία απλή παρακέντηση στη φλέβα του μηρού.

Η ομπρέλα αυτή μπαίνει από τον έναν κόλπο στον άλλον από το κενό που υπάρχει μεταξύ τους, ανοίγει, στη συνέχεια «κουμπώνει» και κλείνει το κενό.

Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται σε ιδιωτικές κλινικές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αλλά και στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης και στην Καρδιολογική Κλινική του Γ.Ν. Ιπποκρατείου Αθήνας.

Πρέπει να τονισθεί ότι η «διαδερμική σύγκλιση ανοιχτών ωοειδών τρημάτων» είναι μία πολύπλοκη και ακριβή επέμβαση (το κόστος της είναι διπλάσιο ή τριπλάσιο από το κόστος μιας αγγειοπλαστικής), η οποία δεν είναι θεραπεία ρουτίνας για όλους τους ασθενείς που έχουν ένα τέτοιο έλλειμμα στην καρδιά.

Η παρουσία ανοιχτού ωοειδούς τρήματος στην καρδιά διαπιστώνεται με υπερηχογράφημα το οποίο γίνεται με χρήση σκιαστικού, αλλά είναι πολύ μικρές οι πιθανότητες να πάθει αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, κάθε άτομο που έχει αυτή την ανωμαλία στη καρδιά.