Τα πρώτα αποτελέσματα από την τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών του εμβολίου για τον κορονοϊό της αμερικανικής Moderna παραμένουν ελπιδοφόρα.
Πλέον ελέγχεται όχι μόνο η αποτελεσματικότητα, αλλά και η ασφάλειά του. Οι δοκιμές της Moderna περιλαμβάνουν πια περισσότερους από 30.000 εθελοντές στις ΗΠΑ, οι οποίοι χωρίζονται σε δύο ομάδες. Η πρώτη έχει λάβει δύο δόσεις του εμβολίου και στη δεύτερη χορηγήθηκε placebo σκεύασμα.
Τα αποτελέσματα είναι και πάλι υποσχόμενα. Με βάση τα δεδομένα από 95 συμμετέχοντες που είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα της Covid-19, οι ερευνητές μιλούν για αποτελεσματικότητα στο 94,5%.
Τι σημαίνει αυτό; Σύμφωνα με την εταιρία, είχαμε 90 κρούσματα κορονοϊού από την ομάδα που έλαβε το placebo εμβόλιο και μόλις 5 κρούσματα από την ομάδα του πραγματικού εμβολίου. Επίσης, και τα 11 σοβαρά κρούσματα της Covid-19 που ανιχνεύτηκαν, ανήκαν όλα στην ομάδα του placebo.
Οι ερευνητές λένε ακόμα πως δεν εμφανίστηκε καμία σοβαρή παρενέργεια. Οι παρενέργειες του εμβολίου είναι τοπικός πόνος στην περιοχή της χορήγησης μετά την πρώτη δόση, ενώ κατά τη δεύτερη δόση έχουν αναφερθεί πονοκέφαλοι, αίσθημα κόπωσης και μυικός πόνος. «Αυτά τα ανεπιθύμητα συμβάντα ήταν γενικά βραχυπρόθεσμα», παρατηρούν οι ερευνητές.
Όπως ακριβώς και το ανταγωνιστικό εμβόλιο της Pfizer/BioNTech, το εμβόλιο της Moderna βασίζεται στο αγγελιαφόρο RNA (mRNA), εισαγωγή γενετικού υλικού δηλαδή στο ανθρώπινο σώμα, ώστε να εκπαιδεύσει το ανοσοποιητικό πώς να μάχεται αποφασιστικά με τον ιό.
Αυτό είναι το χαρακτηριστικό που φοβούνται οι αρνητές του εμβολίου. Παρά τα όσα λένε βέβαια, το αγγελιαφόρο RNA δεν μπορεί να τροποποιήσει τον γενετικό μας κώδικα.
Αμφότερα τα δύο εμβόλια κρίνονται ελπιδοφόρα, καθώς έχουν πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα. Δείχνοντας έτσι πως τα εμβόλια με το RNA ανταποκρίνονται ιδιαιτέρως καλά στον κορονοϊό, πυροδοτώντας μια αποτελεσματική αντίδραση του ανοσοποιητικού.
Δεν δουλεύουν όμως έτσι όλα τα πιθανά εμβόλια. Το εμβόλιο της AstraZeneca/Oxford επιστρατεύει τροποποιημένο ιό της γρίπης, ώστε να μη μολύνει τον οργανισμό, αλλά να δώσει στα ανοσοκύτταρα τη γενετική αλληλουχία του κορονοϊού.
Παρόμοια μεν στρατηγική εκπαίδευσης των κυττάρων, όχι όμως ίδια.
Όλα τα πιθανά εμβόλια δεν έχουν ακόμα ελεγχθεί από ανεξάρτητους φορείς και θεσμούς υγείας. Ούτε οι κλινικές δοκιμές δεν έχουν ολοκληρωθεί για την ώρα. Το πιο πιεστικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι για πόσο καιρό θα διαρκέσει η προστασία που προσφέρουν.
Εξίσου ασαφές είναι και ένα δεύτερο σημαντικό θέμα: αν τα εμβόλια αποτρέπουν τον πληθυσμό από το να κολλήσει κορονοϊό και να τον μεταφέρει σε άλλους ή αν απλώς σταματούν την εμφάνιση συμπτωμάτων. Δεν υπάρχουν για την ώρα πληροφορίες γι’ αυτό.
Το εμβόλιο της Moderna υπερέχει στον τομέα διατήρησής του. Δεν χρειάζεται αυτό το αστρονομικό νούμερο των -70 βαθμών Κελσίου του εμβολίου της Pfizer, αποθηκεύεται σε «συνήθεις συνθήκες» 2-8 βαθμών Κελσίου ως και 30 μέρες. Ακόμα και στο ψυγείο μας δηλαδή.
Αν πρέπει να διατηρηθεί για περισσότερο, ζει ως και 6 μήνες στους -20 βαθμούς.
Η Moderna θα καταθέσει το εμβόλιό της για έγκριση στον αμερικανικό οργανισμό τροφίμων και φαρμάκων (FDA) τις επόμενες εβδομάδες. Όπως έχει δηλώσει, μέχρι τα τέλη του χρόνου θα έχει έτοιμες 20 εκατ. δόσεις για τον αμερικανικό πληθυσμό.
Όπως δήλωσε προσφάτως, έχει αρχίσει να δίνει τα αποτελέσματα των ερευνών της και στον βρετανικό ρυθμιστικό φορέα φαρμάκων (MHRA).
Τέλος, έχει πει ότι μπορεί να παρασκευάσει 1 δισ. δόσεις του εμβολίου ως τα τέλη του 2021…