Είναι το πέμπτο περιστατικό επαναμόλυνσης με τον νέο κορονοϊό που έχει ανακοινωθεί από το ξέσπασμα της πανδημίας, ωστόσο ο 25χρονος που βρέθηκε θετικός σε covid-19 για δεύτερη φορά σε διάστημα μόλις δύο μηνών εμφάνισε και πολύ πιο σοβαρά συμπτώματα σε σχέση με την πρώτη.
Η περίπτωσή του δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet Infectious Diseases ενώ παρόμοια περιστατικά έχουν αναφερθεί στο Χονγκ Κονγκ, το Βέλγιο, τον Ισημερινό και την Ολλανδία.
H βιβλιογραφία ανασκοπείται από τους καθηγητές του ΕΚΠΑ, Δημήτριο Παρασκευή και Θάνο Δημόπουλο (πρύτανης ΕΚΠΑ) και όπως αναφέρουν στο ΑΜΠΕ σίγουρα υπάρχουν πολλές περισσότερες επαναλοιμώξεις που δεν έχουν διαγνωστεί και συνεπώς δεν τις γνωρίζουμε.
Το ενδιαφέρον με το πρόσφατο περιστατικό είναι ότι τη δεύτερη φορά ο ασθενής παρουσίασε πιο σοβαρά συμπτώματα σε σχέση με την πρώτη. Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet Infectious Diseases έγινε διερεύνηση εάν το γονιδίωμα του ιού διέφερε κατά τις δύο λοιμώξεις και διαπιστώθηκε ότι τα γονιδιώματα διέφεραν σημαντικά, υποδεικνύοντας ότι πρόκειται για διαφορετικά γεγονότα μετάδοσης του ιού. Παρόμοια περίπτωση είναι αυτή του Ισημερινού.
Η πρώτη διάγνωση
Συγκεκριμένα, ο 25χρονος βρέθηκε θετικός σε SARS-CoV-2 για πρώτη φορά στις 18 Απριλίου, μετά από συμπτώματα πονόλαιμου, βήχα, κεφαλαλγίας, ναυτίας και διάρροιας, που διαρκούσαν μερικές εβδομάδες. Στις 27 Απριλίου είχε αναρρώσει και βρέθηκε αρνητικός για τον ιό στις 9 και στις 26 Μαΐου. Μόλις δύο ημέρες αργότερα, όμως, στις 28 Μαΐου, ανέπτυξε εκ νέου συμπτώματα, αυτήν τη φορά με πυρετό και ζαλάδα. Βρέθηκε θετικός στις 5 Ιουνίου και έπρεπε να νοσηλευτεί αφού είχε συμπτώματα υποξίας και δύσπνοιας. Ο άνδρας δεν έπασχε από υποκείμενα νοσήματα και έχει αναρρώσει από τη νόσο Covid-19.
To σημαντικό μήνυμα αυτού του περιστατικού είναι ότι παρότι τέτοια φαινόμενα είναι σπάνια, η μόλυνση με τον νέο κορονοϊό δεν αποκλείει την επαναμόλυνση με τον ίδιο ιό. Η συχνότητα των επαναμολύνσεων είναι σπάνια με μόλις πέντε να έχουν αναφερθεί από σχεδόν 40 εκατομμύρια επιβεβαιωμένες λοιμώξεις παγκοσμίως. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που είχαν covid-19 πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ακολουθώντας τα μέτρα για κοινωνική αποστασιοποίηση, χρήση προστατευτικής μάσκας και αποφυγή του συγχρωτισμού και των πολυσύχναστων χώρων με ανεπαρκή εξαερισμό, όπως τονίζουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ.
Αναπάντητα ερωτήματα
Οι καθηγητές του ΕΚΠΑ σημειώνουν ότι υπάρχουν πολλά ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα. Ποια επίπεδα ανοσίας παρέχει ο SARS-CοV-2; Πώς επιτυγχάνεται αυτό, μέσω αντισωμάτων ή Τ-κυττάρων; Πόσο διαρκεί η ανοσία; Τι σημαίνει για τα νέα φάρμακα που αναπτύσσονται ή για τα εμβόλια του κορονοϊού; Θα αρκεί μία δόση εμβολίου ετησίως ή μία εφάπαξ δόση; Η νέα περίπτωση επαναμόλυνσης μας υπενθυμίζει πόσα δεν γνωρίζουμε ακόμα για τον νέο ιό.