Οι μητέρες με Covid-19 σπάνια μεταδίδουν τον κορονοϊό στο νεογέννητο μωρό τους, εφόσον τηρούν τα βασικά μέτρα προστασίας, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, την πιο λεπτομερή πάνω στο θέμα μέχρι σήμερα. Η μελέτη -με τη συμμετοχή μιας Ελληνίδας επιστήμονα της διασποράς- συμπέρανε ότι ορισμένα μέτρα, όπως ο διαχωρισμός των μητέρων με Covid-19 από τα νεογνά τους και η αποφυγή θηλασμού τους, πιθανότατα δεν είναι αναγκαία.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια μαιευτικής-γυναικολογίας Σίνθια Γκιάμφι-Μπάνερμαν του Ιατρικού Κέντρου Irving του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό παιδιατρικής «JAMA Pediatrics», ανέλυσαν στοιχεία για 101 μωρά που γεννήθηκαν από μητέρες διαγνωσμένες με Covid-19.
Μόνο δύο νεογέννητα διαγνώστηκαν με τεστ θετικά στον κορονοϊό SARS-CoV-2, όμως δεν είχαν κλινικά συμπτώματα. Οι γιατροί δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν πώς μολύνθηκαν τα μωρά. Όλα τα νεογνά παρακολουθήθηκαν για τις πρώτες δύο εβδομάδες της ζωής τους και κανένα δεν εμφάνισε κάποιο πρόβλημα.
«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι οι μητέρες με Covid-19 έχουν την ευκαιρία να θηλάσουν τα νεογνά τους. Το γάλα του θηλασμού είναι γνωστό ότι προστατεύει τα μωρά από πολυάριθμους παθογόνους μικροοργανισμούς και μπορεί επίσης να βοηθά τα νεογέννητα να προστατευθούν από τη λοίμωξη με τον κορονοϊό SARS-CoV-2. Οι περισσότερες μελέτες δεν έχουν βρει τον ιό στο γάλα του θηλασμού, ενώ από την άλλη αυτό έχει βρεθεί να περιέχει αντισώματα κατά του κορονοϊού», δήλωσε η δρ Γκιάμφι-Μπάνερμαν.
«Τα ευρήματα μας πρέπει να καθησυχάσουν τις έγκυες μητέρες με Covid-19 ότι τα βασικά μέτρα προστασίας στη διάρκεια της κύησης και μετά τον τοκετό, όπως η χρήση μάσκας όταν η μητέρα κρατά το μωρό ή το θηλάζει, προστατεύουν τα νεογνά από τη λοίμωξη με κορονοϊό», πρόσθεσε.
Στη μελέτη συμμετείχε και η ελληνικής καταγωγής δρ Μαρία Ανδρικοπούλου του Κολούμπια και του Πρεσβυτεριανού Νοσοκομείου της Νέας Υόρκης, η οποία είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.