Ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα φάρμακα που ρίχνουν τη χοληστερίνη έχουν λιγότερες παρενέργειες απ’ ό,τι μέχρι τώρα πιστεύαμε.
Αυτό ήταν το συμπέρασμα ανασκόπησης που έκαναν επιστήμονες σε 83.880 ασθενείς, και δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό European Journal of Preventive Cardiology.
Συγκεκριμένα η ανασκόπηση έδειξε ότι υπήρχε ένας αυξημένος κίνδυνος εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2, αλλά παρενέργειες όπως η ναυτία, οι μυϊκοί πόνοι, η αϋπνία και η κούραση ήταν στην πραγματικότητα ανακριβείς.
Πρόκειται για ένα μεγάλο ζήτημα καθώς τα εν λόγω φάρμακα οι γιατροί τα συνταγογραφούν σε όλο και περισσότερους ανθρώπους (με 1 στις 5 πιθανότητες καρδιαγγειακής νόσου την επόμενη δεκαετία), ενώ συζητείται και το ενδεχόμενο της λήψης τους από ενήλικες ακόμη πιο χαμηλού καρδιαγγειακού κινδύνου (με 1 στις 10 πιθανότητες καρδιακών προβλημάτων).
Ερευνητική ομάδα από Εθνικό Καρδιολογικό και Πνευμονολογικό Ινστιτούτο στο Λονδίνο ανέλυσε δεδομένα από 29 κλινικές μελέτες και διαπίστωσε ότι οι στατίνες μείωναν τον αριθμό των θανάτων αλλά αύξαναν το ποσοστό του διαβήτη τύπου 2. Η 1 στις 5 νέες περιπτώσεις διαβητικών ανάμεσα στους ανθρώπους που έπαιρναν στατίνες ήταν άμεσα συσχετισμένη με τη λήψη αυτών των φαρμάκων.
Ωστόσο οι υπόλοιπες παρενέργειες φάνηκε να προκύπτουν με τον ίδιο ρυθμό τόσο σε όσους έπαιρναν στατίνες όσο και σε όσους έπαιρναν placebo. Οι ερευνητές εξηγούν ότι οι συμμετέχοντες όταν λαμβάνουν μέρος σε μία κλινική μελέτη παίρνουν το πραγματικό φάρμακο ή το placebo χωρίς να γνωρίζουν ποιο πραγματικά παίρνουν.
Όταν όμως τους ρωτάνε συνέχεια για παρενέργειες ή τους έχουν προειδοποιήσει ότι μπορεί να υπάρχουν παρενέργειες δεν είναι απίθανο να τις αναφέρουν μόνο και μόνο επειδή αυθυποβάλλονται ή επειδή είναι αναμενόμενο και λογικό ένας άνθρωπος να μην αισθάνεται κάθε μέρα το ίδιο καλά με την προηγούμενη.
Πηγή: vita.gr