Το άγχος των Αμερικανών για τη διασπορά του νέου κορονοϊού βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και έναν μήνα, καταδεικνύει σήμερα η δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos, την ώρα που η Καλιφόρνια κατέγραψε τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση κρουσμάτων από τότε που ξεκίνησε η πανδημία.
Με τον αριθμό των νεκρών να υπερβαίνει τους 127.000, ο μεγαλύτερος με διαφορά παγκοσμίως, η δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε στις 29-30 Ιουνίου δείχνει ότι το 81% των Αμερικανών ενηλίκων δηλώνει πως ανησυχεί «πολύ» ή «κάπως» με την πανδημία, μεγαλύτερο ποσοστό σε σύγκριση με μια ανάλογη δημοσκόπηση που διεξήχθη το διάστημα 11-12 Μαΐου.
Το επίκεντρο της πανδημίας στις ΗΠΑ έχει μετατοπιστεί από το βορειοανατολικό τμήμα στο δυτικό και το νότιο, ιδίως στην Καλιφόρνια, το Τέξας, τη Φλόριντα και την Αριζόνα.
Τα κρούσματα στην Καλιφόρνια αυξήθηκαν κατά 8.441 χθες Τρίτη, με τις ΗΠΑ να καταγράφουν τη μεγαλύτερη σε μία ημέρα αύξηση με σχεδόν 48.000 νέες μολύνσεις, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Reuters.
Η ανησυχία σχετικά με την πανδημία φαίνεται πως αυξάνεται περισσότερο μεταξύ των μελών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, βάσει της δημοσκόπησης των Reuters/Ipsos, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Οι Ρεπουμπλικανοί ήταν σε γενικές γραμμές λιγότεροι ενθουσιώδεις με το ενδεχόμενο επιβολής και διατήρησης περιορισμών για να αναχαιτιστεί η διασπορά του ιού, όπως της παραμονής στο σπίτι ή της χρήσης μασκών.
Περίπου 7 στους 10 Ρεπουμπλικανούς λένε ότι ανησυχούν προσωπικά για την εξάπλωση του ιού, ένας αριθμός αυξημένος από τους 6 στους 10 Ρεπουμπλικανούς στις δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν τις τελευταίες εβδομάδες. Περίπου 9 στους 10 Δημοκρατικούς λένε ότι ανησυχούν, ένας αριθμός που δεν έχει αλλάξει τις τελευταίες εβδομάδες.
Στην ερώτηση ποιος είναι «ο σημαντικότερος παράγοντας» που θα καθορίσει την ψήφο τους στις εκλογές του Νοεμβρίου, το 27% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση δηλώνει ότι είναι το σχέδιο του υποψηφίου να βοηθήσει τη χώρα να ανακάμψει από την κρίση του νέου κορονοϊού, σε σύγκριση με το 21% που λέει πως είναι το σχέδιο του υποψηφίου να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να δώσει ώθηση στην οικονομία.
Πριν από λίγες εβδομάδες, η εικόνα ήταν αντίστροφη. Σε δημοσκόπηση που διεξήχθη την 8η-9η Ιουνίου, το 26% έλεγε ότι ήθελε έναν υποψήφιο που θα ήταν ισχυρός στο θέμα της οικονομίας και το 21% έλεγε ότι αναζητούσε κάποιον που θα διαχειριζόταν την κρίση του νέου κορονοϊού.