Η μείωση και ο έλεγχος βάρος παρουσιάζονται συνήθως ως ένα πολύπλοκο εγχείρημα «Τι συνδυασμούς τροφίμων πρέπει να κάνω, με ποια σειρά να τα τρώω και πόσες θερμίδες πρέπει να φάω; Κι αν κάτι πάει στραβά;». Το αποτέλεσμα; Η προσπάθεια γίνεται δυσβάσταχτη και ο αγώνας εγκαταλείπεται «πριν το σφύριγμα της λήξης». Το κλειδί της επιτυχίας στο αδυνάτισμα αφορά κυρίως το σύνολο των θερμίδων που καταναλώνουμε ημερησίως και το σύνολο των θερμίδων που «ξοδεύουμε» λόγω της σωματικής δραστηριότητας.

Πως μπορούμε να ελέγξουμε, λοιπόν, τις θερμίδες του μεσημεριανού;

Η απάντηση είναι απλή με…5 βήματα:

Ελαιόλαδο η βάση της Μεσογειακής Διατροφής και όχι του πιάτου μας.
Το ελαιόλαδο αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά της Μεσογειακής Διατροφής για το λόγο αυτό συστήνεται η αποκλειστική χρήση του στο μαγείρεμα. Ωστόσο, δεν μπορεί να είναι και το κυρίαρχο συστατικό του πιάτου μας αφού δύο κουταλάκια του γλυκού λάδι αποδίδουν 90 θερμίδες, όταν μια φέτα ψωμί αποδίδει μόλις 80. Προτιμήστε 1 κουταλιά της σούπας για κάθε μερίδα.

Δοκιμάστε τα light.
Είναι πολλοί που προτιμούν να πίνουν αναψυκτικό με το φαγητό τους. Αν και η ανάγκη για υδάτωση υπερβαίνει τις θερμίδες του αναψυκτικού τα Light αναψυκτικά ή η σόδα δεν δίνουν καθόλου θερμίδες ενυδατώνοντας εξίσου τον οργανισμό.

Μην ξεχνάτε τη σαλάτα
Η σαλάτα σε οποιαδήποτε μορφή (ωμή, βραστή, ψητή ή και μαγειρευτή) έχει τις λιγότερες θερμίδες από οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο πάνω στο τραπέζι σας, ενώ είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που μας χορταίνουν.

Μετρήστε την πρωτεΐνη
Η ποσότητα πρωτεΐνης δηλαδή κρέατος, ψαριού ή τυριού που μπορούμε να καταναλώνουμε σε ένα γεύμα δεν ξεπερνά το μέγεθος μιας γυναικείας παλάμης.

Τελευταίοι και κορυφαίοι
Τα αμυλούχα τρόφιμα όπως το ψωμί το ρύζι τα μακαρόνια και η πατάτα όχι μόνο δεν αποτελούν θερμιδογόνο συνδυασμό με την πρωτεΐνη, αλλά είναι απαραίτητα αφού αποτελούν την κύρια πηγή του ενέργειας για τον άνθρωπο: τους υδατάνθρακες.

http://www.markos.tv