Ερευνητές από την Καλιφόρνια βρήκαν την περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει το πόσο αγχώδης είναι κάποιος και ανακάλυψαν ότι δεν ήταν εκεί που πίστευαν αρχικά.
Η ομάδα των ερευνητών εκτιμά ότι μπορούν να «στοχεύσουν» στη συγκεκριμένη περιοχή με ειδικά φάρμακα, οδηγώντας σε πολύ πιο αποτελεσματικές θεραπείες μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Προηγούμενες μελέτες γύρω από το άγχος και τη λειτουργία του εγκεφάλου εστίαζαν στην αμυγδαλή, περιοχή του εγκεφάλου που παίζει σημαντικό ρόλο στο αίσθημα του φόβου.
Ωστόσο, ομάδα βιολόγων από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech) υποψιάστηκαν ότι η καλύτερη κατανόηση του πλευρικού διαφράγματος στον εγκέφαλο θα μπορούσε να τους παρέχει περισσότερες πληροφορίες για το πώς ο ανθρώπινος εγκέφαλος επεξεργάζεται τις καταστάσεις άγχους.
Το ένστικτό τους ήταν σωστό, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, ανακάλυψαν ένα κύκλωμα νευρώνων που συνδέει το πλευρικό διάφραγμα με άλλες δομές ου εγκεφάλου με τέτοιο τρόπο που να επηρεάζει άμεσα το αίσθημα του άγχους.
«Αυτή η μελέτη ανοίγει ένα νέο πεδίο ερευνών γύρω από το πώς λειτουργούν τα κυκλώματα του εγκεφάλου που ελέγχουν το άγχος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της έρευνας David Anderson.
«Μπορεί να βρισκόμαστε περίπου μια δεκαετία μακριά από τη “μετάφραση” αυτής της πολύ βασικής έρευνας σε κάποια μορφή θεραπείας για τους ανθρώπους, όμως ελπίζουμε ότι οι πληροφορίες αυτές θα βοηθήσουν προς την κατεύθυνση αυτή, ώστε να αναπτυχθούν νέες θεραπείες για τις ψυχιατρικές διαταραχές» πρόσθεσε ο ίδιος.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Cell.