Μια κούπα καφέ μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της μνήμης, αναφέρουν οι επιστήμονες.
Ερευνητές ανακάλυψαν ότι όταν κανείς λαμβάνει ένα χάπι καφεΐνης 200mg -ποσότητα που ισοδυναμεί με αυτή που υπάρχει σε μια κούπα καφέ- σε μικρό χρονικό διάστημα μετά από μια συνεδρία μάθησης, μπορεί να βελτιώσει την ικανότητά του να θυμάται καλύτερα τις πληροφορίες που μελετούσε νωρίτερα.
Οι επιστήμονες ζήτησαν από τους εθελοντές που συμμετείχαν στην έρευνα να αναγνωρίσουν ορισμένα αντικείμενα που τους έδειξαν σε εικόνες, χαρακτηρίζοντάς τα ως εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου. Πέντε λεπτά αργότερα τους έδωσαν είτε ένα χάπι που περιείχε καφεΐνη, ή ένα ψευδοφάρμακο (placebo).
Βάσει των δειγμάτων σάλιου που είχαν πάρει νωρίτερα από τους εθελοντές, οι ερευνητές ήταν σε θέση να προσδιορίσουν τα επίπεδα καφεΐνης στον οργανισμό τους σε διάστημα μιας ώρας, τριών ωρών και 24 ωρών μετά τη χορήγηση του χαπιού.
Την επόμενη ημέρα έδειξαν στους συμμετέχοντες μερικές από τις εικόνες που τους είχαν παρουσιάσει την προηγούμενη ημέρα, μαζί με κάποιες άλλες παρόμοιες με τις υπόλοιπες σε τυχαία σειρά.
Και οι δύο ομάδες εθελοντών ήταν σε θέση να χαρακτηρίσουν τις εικόνες ως «καινούριες» ή «παλιές», ωστόσο εκείνοι που είχαν πάρει το χάπι της καφεΐνης ήταν πιο ακριβείς στο να προσδιορίσουν ποιες ήταν «παρόμοιες με τις αρχικές».
Όσοι είχαν πάρει το ψευδοφάρμακο τις προσδιόρισαν, εσφαλμένα, ως «παλιές».
Τα αποτελέσματα της μελέτης, όπως αναφέρει πρόσφατο δημοσίευμα στη βρετανική εφημερίδα Daily Mail, δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Nature Neuroscience.
«Γνωρίζαμε ήδη ότι η καφεΐνη έχει ενισχυτικές επιδράσεις στη γνωστική λειτουργία, όμως δεν είχαν εξεταστεί ποτέ λεπτομερώς οι συγκεκριμένες επιδράσεις της στην ενίσχυση της μνήμης και στη σχέση που έχει με την ανθεκτικότητα στη λήθη» ανέφερε ο νευροβιολόγος Dr Michael Yassa από το πανεπιστήμιο Johns Hopkins της Βαλτιμόρης.
«Για πρώτη φορά γίνεται λόγος για συγκεκριμένη επίδραση της καφεΐνης στη μείωση της λήθης για διάστημα μεγαλύτερο των 24 ωρών» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ικανότητα του εγκεφάλου να αναγνωρίζει τη διαφορά μεταξύ δύο παρόμοιων, αλλά όχι ταυτόσημων αντικειμένων, που ονομάζεται διαχωρισμός μοτίβου, αντανακλά ένα βαθύτερο επίπεδο στη διατήρηση της μνήμης.
«Η καφεΐνη ενίσχυσε την απόδοση 24 ώρες μετά τη χορήγησή της. Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η καφεΐνη βοηθά στην εδραίωση των μακροχρόνιων αναμνήσεων στους ανθρώπους» συνέχισε ο Dr Yassa και κατέληξε: «Λαμβάνοντας υπόψη τη διαδεδομένη χρήση της καφεΐνης και το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις επιπτώσεις αυτής, τόσο ως “γνωστικό ενισχυτή”, όσο και για τη νευροπροστατευτική της δράση, είναι σημαντικό να γίνουν περαιτέρω μελέτες για να διαπιστωθούν οι μηχανισμοί με τους οποίους επιδρά στη μνήμη».