Η έλλειψη συντονισμού των ευρωπαϊκών χωρών σχετικά με μια ενιαία στρατηγική και περιοριστικά μέτρα, καθώς και έλλειψη κλινών ΜΕΘ στις περισσότερες χώρες της, έχουν αφήσει την Ευρώπη ανεπαρκώς προετοιμασμένη για τη μάχη της πανδημίας του νέου κορονοϊού, όπως τονίζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αναισθησιολογίας ESA καθηγητής Kai Zacharowski, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Φρανκφούρτης.

Η κρίση του COVID-19 σαρώνει την Ευρώπη και τον κόσμο, και οι αναισθησιολόγοι αποτελούν μεγάλο μέρος του προσωπικού που μάχεται την πανδημία. Όπως τονίζει ο  Zacharowski: «Οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη, συμπεριλαμβάνομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν προετοιμάστηκαν μαζί για την απίστευτη πίεση που προκαλεί στα συστήματα υγείας αυτή η πανδημία. Δεν έχουμε μπορέσει να οργανωθούμε ώστε να έχουμε ό,τι χρειαζόμαστε, όπως επαρκείς συσκευές αναπνευστικής υποστήριξης για να μπορούμε να έχουμε μεγάλο αριθμό ασθενών σε ΜΕΘ ταυτόχρονα».

«Δεν μπορούμε να σταματήσουμε τον ιό, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να απλώσουμε στον χρόνο τα περιστατικά που χρειάζονται εντατική φροντίδα, ώστε να μπορέσουμε να φροντίσουμε όσους περισσότερους σοβαρά ασθενείς μπορούμε. Δυστυχώς, όπως δείχνει η εμπειρία στην Ιταλία, θα υπάρξουν στιγμές όπου θα πρέπει να ληφθούν πολύ δύσκολες για το ποιος θα λάβει θεραπευτική αγωγή και ποιος όχι, με βάση τις πιθανότητες επιβίωσης» προσθέτει.

«Την τελευταία δεκαετία στην Ευρώπη γίνονται περικοπές στις νοσκομειακές κλίνες, μεταξύ αυτών και τις κλίνες σε ΜΕΘ. Και τώρα συνειδητοποιούμε πως δεν έχουμε αρκετές. Εάν είχαμε μοιράσει τον εξοπλισμό τη σωστή στιγμή, οι χώρες μπορεί να είχαν καταφέρει να αποφύγουν την κατάσταση που βλέπουμε στην Ιταλία. Αλλά τώρα, υπάρχει βιασύνη για προμήθεια εξοπλισμού όπως μηχανική υποστήριξη, τον οποίο εξοπλισμό όμως οι εταιρείες δυσκολεύονται να παρέχουν καθώς έχει διαταραχθεί ο εφοδιασμός εξαρτημάτων από την Κίνα» συνεχίζει.

«Σύμφωνα με αδημοσίευτα στοιχεία που μας παρείχαν οι Ιταλοί συνάδελφοί μας, η μέση ηλικία των ασθενών με COVID-19 είναι τα 70 έτη, κι ένας από τους βασικούς παράγοντες κινδύνου για την εισαγωγή σε ΜΕΘ είναι η παχυσαρκία» εξηγεί ο πρώην πρόεδρος της ESA Stefan De Hert, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Γάνδης, στο Βέλγιο.

«Παρότι η κατάσταση είναι πιο σοβαρή στους υπερήλικους ασθενείς, άνθρωποι και κάτω των 50 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα φαίνεται να αποτελούν ένα στα πέντε κρούσματα. Oι γυναίκες που μολύνονται φαίνεται να εμφανίζουν συμπτώματα λιγότερα από τους άνδρες, και τα παιδιά περνούν τη λοίμωξη χωρίς σημαντικά κλινικά προβλήματα. Αυτά τα στοιχεία είναι παρόμοια με αυτά που έχουμε από τους Κινέζους συναδέλφους μας».

«Παρακολουθήσαμε στενά την πανδημία και την πίεση που ασκεί στους αναισθησιολόγους σε όλη την Ευρώπη» καταλήγει ο καθηγητής Zacharowski, ανακοινώνοντας πως αναβάλλεται το ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας, που ήταν προγραμματισμένο να γίνει 30 Μαΐου – 1η Ιουνίου στη Βαρκελώνη, καθώς είναι σημαντικό να βρίσκονται όλοι στα νοσοκομεία τους. «Τα μέλη μας και η κοινότητά μας είναι σημαντική για τον έλεγχο της πανδημίας και τη σωτηρία αμέτρητων ζωών» τονίζει.