Ο Surgeon General των ΗΠΑ είναι η ρυθμιστική αρχή για θέματα δημόσιας υγείας, ο επικεφαλής και πλέον αρμόδιος φορέας για ζητήματα που άπτονται της δημόσιας υγείας στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Ο Surgeon General λοιπόν, δρ Jerome Adams, κάλεσε για μια ύστατη φορά τους πολίτες να μην αγοράζουν χειρουργικές μάσκες για να προστατευτούν από τον κορονοϊό, προειδοποιώντας πως δεν είναι αποτελεσματικές για την προστασία από την επιδημία.

Είναι όμως απαραίτητες και πολύτιμες για τους επαγγελματίες της υγείας, γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, που έρχονται σε επαφή με κρούσματα και αρρώστιες.

«Πραγματικά άνθρωποι, σταματήστε να αγοράζετε μάσκες», έγραψε ο δρ Adams στο Twitter, «δεν είναι αποτελεσματικές για την προστασία του γενικού πληθυσμού από τον κορονοϊό, αν όμως οι επαγγελματίες της υγείας δεν μπορούν να τις βρουν για να φροντίζουν τους αρρώστους, τότε θέτει αυτούς και τις κοινότητές μας σε κίνδυνο».

Ελλείψεις σε μάσκες υπάρχουν πια σε αρκετές χώρες, όπως και φαινόμενα αισχροκέρδειας με τις τιμές τους.

Ο αμερικανικός CDC (Centers for Disease Control and Prevention), αλλά και οι φορείς δημόσιας υγείας των περισσότερων κρατών συνεχίζουν να σημειώνουν πως δεν υπάρχει λόγος να φορά μάσκες ο κόσμος σε εξωτερικούς χώρους για να μην κολλήσει.

Υπάρχει όμως λόγος να τη φορά ο άρρωστος, αποτρέποντας την εξάπλωση του ιού στους άλλους…