Μία πολύ συχνή απορία των καταναλωτών σήμερα είναι το αν τρώμε ή δεν τρώμε σωστά, αν παίρνουμε σήμερα μέσα από την καθημερινή μας διατροφή και τα τρόφιμα που τρώμε όλα τα απαραίτητα συστατικά, μέταλλα, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που χρειαζόμαστε.
Στο ερώτημα αυτό έρχεται να δώσει μια πρώτη απάντηση μια πανευρωπαϊκή μελέτη, από ερευνητές του Διεθνούς Ινστιτούτου Επιστημών για τη Ζωή, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό British Journal of Nutrition.
Στη μελέτη διερευνήθηκε η πρόσληψη 17 βασικών συστατικών στη διατροφή των ανθρώπων σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες – σε όλες τις ηλικίες και στα δύο φύλα – δεν προσλαμβάνουν επαρκή σίδηρο, ασβέστιο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Β1 (θειαμίνη), βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη), βιταμίνη Β6 και φολικό οξύ.
Σύμφωνα πάντα με τους ερευνητές, στην περίπτωση των βιταμινών τα χαμηλά επίπεδα κατανάλωσης δεν θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών, εκτός από την περίπτωση της βιταμίνης D.
Ωστόσο, για τα μέταλλα, όπως το ασβέστιο, ο κίνδυνος της ανεπαρκούς πρόσληψης είναι μεγαλύτερος σε ορισμένες ηλικιακές ομάδες, όπου και πρέπει να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα.
Πηγή: neadiatrofis.gr