Σε μια περίοδο που οι ιώσεις είναι κάτι παραπάνω από συχνές και η γρίπη κάνει σε πολλούς την -όχι επιθυμητή- επίσκεψή της, είναι εξίσου λογικό να επικρατεί ανησυχία στις τάξεις όλων και ειδικά των γονιών για την υγεία των παιδιών τους. Και αυτό διότι οι ιώσεις μεταφέρονται εύκολα, ειδικά σε χώρους όπως τα σχολεία, οι παιδότοποι και στα μέρη δραστηριοτήτων για παιδιά.
Πολύ συχνά οι μικροί μαθητές αναγκάζονται να παραμένουν στο σπίτι, είτε για να μην μεταδώσουν την ίωση που έχουν, είτε με στόχο να μην κολλήσουν νέα. Μάλιστα, υπάρχουν και αρκετά παιδιά τα οποία δεν προλαβαίνουν να αναρρώσουν από μια ασθένεια και ξεκινά μια άλλη, γεγονός που δημιουργεί μεγαλύτερες ανησυχίες. Βασικός κανόνας σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η σωστή πρόληψη, που θα βοηθήσει τόσο τα πιτσιρίκια όσο και τους ανθρώπους που φροντίζουν για εκείνα, να αποφεύγουν τις δυσάρεστες καταστάσεις.
Μέσα σε όλον αυτό τον «κύκλο» ανησυχίας, έρχονται να προστεθούν και τα κρούσματα της μηνιγγίτιδας. Αρκετά ήταν αυτά που καταγράφηκαν το 2019 σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ενώ στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς και συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο, προστέθηκαν ακόμη τρία, με το ένα να είναι θανατηφόρο.
Συγκεκριμένα, το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου του 2019, στη Λέσβο, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ένα παιδάκι πέντε μηνών, το οποίο είχε προσβληθεί από μηνιγγίτιδα και η κατάσταση της υγείας του ήταν επιβαρυμένη. Για τον λόγο αυτό κρίθηκε απαραίτητη η διακομιδή του στην Αθήνα. Οι γιατροί δεν μπόρεσαν να το κρατήσουν στη ζωή και εκείνο εξέπνευσε. Μάλιστα, το άτυχο βρέφος έχει δίδυμο αδερφάκι, το οποίο μεταφέρθηκε και αυτό στην πρωτεύουσα για προληπτικούς λόγους.
Τα άλλα δύο κρούσματα που καταγράφηκαν τον Δεκέμβριου του προηγούμενου έτους αφορούν ένα 13 μηνών κοριτσάκι από το Νέο Ηράκλειο, το οποίο νοσηλεύτηκε στο Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών με μηνιγγίτιδα Τύπου Β. Το παιδί, το οποίο δεν είχε εμβολιαστεί για τη συγκεκριμένη νόσο, ήταν τυχερό και διέφυγε τον άμεσο κίνδυνο για τη ζωή του. Το άλλο αφορά μια 15χρονη μαθήτρια από τον Βόλο, η οποία εισήχθη στην Παιδιατρική Κλινική του νοσοκομείου της πόλης που διαμένει, αλλά κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά της στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. Παρότι η κλινική εικόνα του κοριτσιού ήταν καλή, ωστόσο οι γιατροί έκριναν ότι θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω εξετάσεις, ώστε η θεραπευτική αγωγή που θα ακολουθηθεί να είναι συμβατή με ό,τι είναι απαραίτητο σε τέτοιες περιπτώσεις.
Επίσης, λίγες εβδομάδες μετά το τραγικό συμβάν με το πέντε μηνών βρέφος, δύο ακόμα κρούσματα της νόσου καταγράφηκαν στη Λέσβο. Ο λόγος για δύο αγοράκια 2 και 13 ετών, αφγανικής καταγωγής, που διέμεναν στο Κέντρο Υποδοχής & Ταυτοποίησης της Μόριας, και μεταφέρθηκαν στο Γενικό νοσοκομείο Μυτιλήνης «Βοστάνειο», όπου διαγνώστηκαν με βακτηριακή μηνιγγίτιδα. Από εκεί κρίθηκε απαραίτητη η άμεση αεροδιακομιδή τους στην Αθήνα.
Αναδεικνύεται η σημασία της πρόληψης
Τα νέα αυτά κρούσματα μηνιγγίτιδας αναδεικνύουν την ανάγκη για ενημέρωση των γονιών σχετικά με τον εμβολιασμό κατά της νόσου, ο οποίος αποτελεί και τη μόνη ουσιαστική πρόληψη, ιδίως κατά τη χειμερινή περίοδο, που η νόσος καταγράφει υψηλότερη κινητικότητα (εποχικότητα της νόσου). Και μπορεί ο χειμώνας να φτάνει προς το τέλος του, ωστόσο η μηνιγγίτιδα παραμένει.
Άλλωστε, η μηνιγγίτιδα είναι μια ιδιαίτερα επικίνδυνη νόσος, η οποία δεν κάνει διακρίσεις, προσβάλλει μωράκια, νήπια και νεαρούς ενήλικες, εξελίσσεται ταχύτατα μέσα σε 24 μόλις ώρες και μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες ή να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο. Περίπου 1/5 των περιστατικών μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές, όπως μόνιμες αναπηρίες.
Οι γονείς επιβάλλεται να πραγματοποιήσουν επίσκεψη στον παιδίατρό τους και να ενημερωθούν για τους κινδύνους που κρύβει η περίοδος που διανύουμε για την υγεία των παιδιών τους καθώς και για τη σημασία της πρόληψης.