Μια επιστημονική μελέτη που είχε γίνει τον Ιούνιο του 2011 στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο MedUni Vienna είχε δείξει ότι το λίθιο που περιέχεται στο πόσιμο νερό, θα μπορούσε να μειώσει τα ποσοστά αυτοκτονιών.
Πριν από αυτήν, οι ερευνητές υπέθεταν ότι το μεγαλύτερο μέρος της ποσότητας του λιθίου προερχόταν από φυσικές πηγές και ότι διέρρεε από βράχους και πέτρες. Σύμφωνα με τον καθηγητή Nestor Kapusta, από το τμήμα Ψυχοανάλυσης και Ψυχοθεραπείας του πανεπιστημίου MedUni της Βιέννης, νέα στοιχεία δείχνουν ότι τα υπολείμματα από τα συνταγογραφημένα φάρμακα λιθίου… βρίσκουν το δρόμο τους προς τους υδρόφορους ορίζοντες.
«Το λίθιο είναι ένα ελαφρύ μέταλλο που χρησιμοποιείται στην ψυχιατρική εδώ και 60 χρόνια, ως σταθεροποιητικό της διάθεσης και για την πρόληψη της κατάθλιψης. Το λίθιο είτε αποβάλλεται από το σώμα και εισέρχεται στα υπόγεια ύδατα, είτε δεν φιλτράρεται από τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων» είπε ο ίδιος, όπως αναφέρει δημοσίευμα στο m.medicalxpress.com.
Οι ψυχίατροι προβλέπουν ότι σε περιοχές που παρατηρούνται υψηλά ποσοστά συνταγογράφησης λιθίου, θα υπάρχει μεγαλύτερη ποσότητα λιθίου στο πόσιμο νερό, κάτι που θα μπορούσε να αποβεί ωφέλιμο και για εκείνους που δεν ακολουθούν συγκεκριμένη θεραπευτική αγωγή. Αυτό ανέφερε ο Jakob Klein από την ερευνητική ομάδα Suicide Research Group του MedUni, η οποία μελετά αυτό το φαινόμενο.
Τα υψηλά επίπεδα λιθίου στο πόσιμο νερό, σημαίνουν μικρότερο ποσοστό αυτοκτονιών
Η μελέτη που διεξήχθη πριν από δύο χρόνια και βασίστηκε στα αποτελέσματα από 6.460 δείγματα που πάρθηκαν από 99 διαφορετικές περιοχές της Αυστρίας, αποκάλυψε ότι τα αυξημένα επίπεδα λιθίου στο πόσιμο νερό, έτειναν να επηρεάζουν αρνητικά τα ποσοστά αυτοκτονιών στη συγκεκριμένη περιοχή.
«Ορισμένοι ερευνητές πλέον υποστηρίζουν ότι το λίθιο θα μπορούσε να είναι απαραίτητο για τους ανθρώπους» πρόσθεσε ο Kapusta.
Μια πρόσφατη μελέτη στις ΗΠΑ, έδειξε ότι ο υδροφόρος ορίζοντας και κατά συνέπεια το πόσιμο νερό ήταν μολυσμένο με μεγάλο αριθμό υπολειμμάτων φαρμακευτικών ουσιών, αποδεικνύοντας πόσο σοβαρά πρέπει να ληφθεί υπόψιν η συσσώρευση φαρμάκων σε αυτό.
«Σε ό,τι αφορά το λίθιο, αυτό θα μπορούσε δυνητικά να έχει και θετική επίδραση. Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς για να ισχυριστεί κανείς ότι θα έπρεπε κανείς να προσθέσει την ουσία αυτή στο πόσιμο νερό. Απαιτούνται να γίνουν περαιτέρω μελέτες» είπε ακόμη ο καθηγητής.
«Το λίθιο δεν είναι πανάκεια, παρότι ορισμένες έρευνες το παρουσιάζουν ως τέτοιο» πρόσθεσε και συνέχισε λέγοντας ότι έχει βρεθεί, για παράδειγμα, ότι το λίθιο έχει θετική επίδραση στην ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων όχι μόνο σε ενήλικες αλλά και σε έμβρυα.
Ωστόσο, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο τι επιπτώσεις θα είχε η μακροχρόνια έκθεση σε αυτό στις εγκύους και τα παιδιά.