Προβεβλημένος Βρετανός επιστήμονας που ηγείται της έρευνας για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του κοροναϊού έκανε ένα σημαντικό βήμα για τη διαδικασία αυτή, μειώνοντας μέρος του χρόνου που συνήθως απαιτείται από 2-3 χρόνια σε μόλις 14 ημέρες.
Ο καθηγητής Ρόμπιν Σάτοκ, επικεφαλής του τμήματος Λοιμώξεων του Βλεννογόνου και Ανοσίας στο Imperial, αναμένεται να αρχίσει τις δοκιμές του εμβολίου σε ζώα την επόμενη εβδομάδα, όπως μεταδίδει το Sky News. Εάν βρεθεί επαρκής χρηματοδότηση, οι μελέτες σε ανθρώπους θα γίνουν το καλοκαίρι.
«Οι συμβατικές προσεγγίσεις απαιτούν τουλάχιστον δύο με τρία χρόνια πριν ακόμα φτάσεις στις κλινικές δοκιμές Κι εμείς έχουμε περάσει στη δημιουργία υποψηφίου φαρμάκου στο εργαστήριο μέσα σε 14 ημέρες» δήλωσε ο ίδιος στο βρετανικό δίκτυο.
«Θα έχουμε τις δοκιμές σε ζώα στην αρχή της επόμενης εβδομάδας, περικόψαμε αυτό το κομμάτι. Η επόμενη φάση θα είναι το πέρασμα από τα πειράματα σε ζώα στις πρώτες μελέτες σε ανθρώπους. Πιστεύουμε πως με επαρκή χρηματοδότηση θα μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό σε διάστημα λίγων μηνών».
Ο καθηγητής Σάτοκ συμμετέχει στην παγκόσμια προσπάθεια να αναπτυχθεί εμβόλιο που μπορεί να σώσει εκατοντάδες χιλιάδες ζωές, εάν ο νέος κοροναϊός από την Κίνα εξελιχθεί σε πλήρη πανδημία.
Το εμβόλιο, όπως σημειώνει το Sky News, δεν θα δημιουργηθεί εγκαίρως γι’ αυτό το ξέσπασμα του κοροναϊού αλλά θα είναι πολύ σημαντικό εάν ακολουθήσει κι άλλο.
«Δεν θα είναι πολύ αργά εάν αυτό γίνει πανδημία και κυκλοφορεί στον κόσμο. Ακόμα δεν ξέρουμε πολλά για την επιδημία οπότε μπορεί, εάν ακολουθεί το μοτίβο της γρίπης, να υποχωρήσει το καλοκαίρι. Μπορεί όμως να δούμε ένα νέο ξέσπασμα, σε παγκόσμια βάση, και εάν αυτό συμβεί, το εμβόλιο θα είναι πολύ σημαντικό και θα είναι σε θέση να το αντιμετωπίσει».
Επιστήμονες από την Κίνα, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και την Ευρώπη αγωνίζονται στην κατεύθυνση της ανάπτυξης εμβολίου και συνεργάζονται σε μία προσπάθεια να επιταχύνουν τη διαδικασία.
(φωτογραφία αρχείου)