Ομάδα κινέζων ερευνητών τροποποίησε γενετικά ένα γουρούνι με ανθρώπινο DNA και μεταμόσχευσε κατόπιν τμήμα του δέρματός του σε πιθήκους.
Ό,τι έγινε, χαιρετίστηκε ως «ορόσημο» στην έρευνα, ανοίγοντας τον δρόμο όχι μόνο για τις μεταμοσχεύσεις δέρματος, αλλά και οργάνων.
«Xenotransplantation» αποκαλούν οι επιστήμονες τη μεταμόσχευση οργάνων και ιστών μεταξύ διαφορετικών ειδών και αποτελεί, στα χαρτιά τουλάχιστον, τη μεγάλη λύση για όλη αυτή την έλλειψη οργάνων που παρατηρείται παγκοσμίως.
Τα γουρούνια χρησιμοποιούνται συχνά στη βιοϊατρική έρευνα και αυτή τη φορά ήταν ζώα του εργαστηρίου, έχοντας τροποποιηθεί καταλλήλως ώστε να παρέχουν βιώσιμες λύσεις μεταμόσχευσης στον άνθρωπο.
Οι κινέζοι πανεπιστημιακοί αφαίρεσαν εκείνα τα γονίδια του γουρουνιού που διευκολύνουν την απόρριψη του μοσχεύματος και τα αντικατέστησαν με 8 ανθρώπινα, μειώνοντας περαιτέρω την πιθανότητα απόρριψης.
Το δέρμα μεταμοσχεύτηκε κατόπιν σε πιθήκους και έζησε ακόμα και 25 μέρες χωρίς τη χρήση ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων.
«Η γενετική τροποποίηση του γουρουνιού είναι απαραίτητη για να αντισταθμιστούν οι διαφορές μεταξύ του γονιδιώματος του ανθρώπου και του χοίρου, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τη συμβατότητα του ανοσοποιητικού και του μοριακού επιπέδου», γράφουν χαρακτηριστικά.
Η πρώτη αυτή επιτυχία στη μεταμόσχευση δέρματος από άλλο είδος ανοίγει πράγματι νέους δρόμους. Αν θα τους περπατήσει η ανθρωπότητα, θα μας το πουν επόμενες μελέτες και κλινικές δοκιμές…