Tην ανάγκη να υλοποιήσει ο ΕΟΠΥΥ την ξεκάθαρη εντολή του Πρωθυπουργού Α. Σαμαρά για άμεση εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στους παρόχους υγείας, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονται και οι γιατροί, έθεσε ο Πρόεδρος το Ι.Σ.Α. Γ. Πατούλης στη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Διοικητή του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. κ. Δ. Κοντό.
Ο κ. Πατούλης έθεσε μια σειρά από ζητήματα στον Διοικητή του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., όπως:
· Την ισότιμη πληρωμή όλων των παρόχων υγείας από ΕΟΠΥΥ. Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να γίνει ταχύτερη αποπληρωμή των ιατρικών επισκέψεων του ΕΟΠΥΥ (θα πληρωθούν έως Φεβρουάριο 2013) και ιατρικών πράξεων (θα πληρωθούν έως Μάρτιο του 2013), επισημαίνοντας ότι για τις ιατρικές πράξεις και εργαστηριακές εξετάσεις του Ιανουαρίου 2013 μόλις εκδόθηκε ένταλμα πληρωμής.
· Την επιτάχυνση της διαδικασίας για την αποπληρωμή των παλαιών ληξιπρόθεσμων για έτη 2010-2011 ( επισημαίνοντας ότι η Κεντρική ΥΠΑΔ έχει σταματήσει στον Οκτώβριο 2010 στην καλύτερη περίπτωση, ενώ το ΤΑΠΟΤΕ(ΤΑΥΤΕΚΩ) και το ΤΣΑΥ(ΕΤΑΑ) δεν έχουν πληρώσει ούτε ένα μήνα.
· Την παροχή στους νέους γιατρούς της δυνατότητας να συνάπτουν σύμβαση με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ενώ την ίδια δυνατότητα πρέπει να έχουν και οι γιατροί που αποκλείστηκαν εξαιτίας της ένταξης όλων των ταμείων στο νέο Οργανισμό, όπως είναι οι γιατροί του ΕΤΑΑ
· Την πρόταση να θεωρείται αναγκαία προϋπόθεση για την ανανέωση των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ η προσκόμιση της σχετικής βεβαίωσης του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται όλα τα αναγκαία στοιχεία που χρειάζεται ο ΕΟΠΥΥ.
· Την παροχή δυνατότητας στους πιστοποιημένους ιδιώτες ιατρούς να να συνταγογραφούν περισσότερες από δύο συνταγές το μήνα για κάθε ασφαλισμένο (τροποποίηση της υπ΄ αριθμ. πρωτ. 14540/28.03.2012 Εγκυκλίου)
Επίσης τέθηκαν και μια ακόμη σειρά θέματα που αφορούν τους εργαστηριακούς γιατρούς, όπως:
1.Η αυθαίρετη και μη συναρτημένη κοστολόγηση του προϋπολογισμού της πρωτοβάθμιας Υγείας, από τον κρατικό προϋπολογισμό ως ποσοστό του ΑΕΠ, στο ποσό των 300 εκ. ευρώ για 10 εκ. ασφαλισμένους, η οποία θα έπρεπε να υπακούει τα διεθνή πρότυπα όπως συμβαίνει με τη φαρμακευτική δαπάνη. Το σύνολο της δαπάνης του ΟΠΑΔ για 1.200.000 ασφαλισμένους ήταν το 2010 420 εκ. ευρώ. Μια τέτοιου είδους λοιπόν αυθαίρετη επιλογή, είναι δυνατόν να μην αρκεί για την κάλυψη ούτε των ανελαστικών λειτουργικών αναγκών των μικρών ιδιαίτερα εργαστηρίων.
2. Η επιβολή κλιμακωτού rebate, που υιοθετήθηκε από την ηγεσία του ΥΥΚΑ, ως θετικό βήμα στην προσαρμογή των νέων οικονομικών δεδομένων, έχοντας σα βάση το παράρτημα της σύμβασής των εργαστηριακών γιατρών μελών μας με τον ΕΟΠΥΥ
3.Η όμοια αντιμετώπιση των κλινικών γιατρών που έχουν οικονομική εξάρτηση ή συμμετέχουν σε εταιρείες παροχής υπηρεσιών υγείας με οποιοδήποτε τρόπο με τους κλινικούς γιατρούς που εκτελούν παρακλινικές εξετάσεις (π.χ. καρδιολόγοι) ως προς της έκπτωση 30% για τις εργαστηριακές εξετάσεις που συνταγογραφούν και πραγματοποιούνται εντός του φορέα που συμμετέχουν.
4. Η εφαρμογή των κριτηρίων αξιολόγησης όπως προβλέπονται από το Ν. 4025/2011 από τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας σαν προϋπόθεση της αδειοδότησης οποιουδήποτε εργαστηρίου. Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν νόμιμη άδεια λειτουργίας δικαιούνται χωρίς εξαιρέσεις την ισότιμη σύμβασή τους με τον ΕΟΠΥΥ. Τα κριτήρια αυτά θα πρέπει να είναι ενιαία για τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
Ο κος Κοντός είπε πως θα εξετάσει με θετικό πνεύμα τα αιτήματα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και ότι θα κάνει δεκτή την ανανέωση των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με την προσκόμιση των σχετικών βεβαιώσεων από τον Ι.Σ.Α.
Στη συνάντηση συμμετείχαν από το Δ.Σ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών ο κος Γ. Πατούλης, ο κος Σ. Τσούκαλος, ο κος Αχ. Ρέντης, ο κος Γ. Δατσέρης, ο κος Ν. Μπατάκος, ο κος Μ. Θεμιστοκλέους και ο κος Θ. Πιτσόλης.