Όπως γνωρίζουμε οι περισσότεροι, το βραδινό πρέπει να αποτελεί το πιο ελαφρύ γεύμα της ημέρας. Ένα ισορροπημένο βραδινό πρέπει να αποτελείται από τρόφιμα που περιέχουν άμυλο ολικής αλέσεως, τρόφιμα που περιέχουν πρωτεΐνη και φρέσκα φρούτα ή λαχανικά, που την καλοκαιρινή περίοδο μπορούμε να τα βρούμε σε πληθώρα.
Ο σχηματισμός της παραπάνω τριάδας συντελεί στην παραγωγή σεροτονίνης. Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που επηρεάζει τη διάθεση, τον έλεγχο του πόνου, τον ύπνο και, το σημαντικότερο, ελέγχει την όρεξη.
Η σεροτονίνη δίνει το μήνυμα στον εγκέφαλο όταν έχουμε καταναλώσει επαρκείς ποσότητες φαγητού, σταματώντας με αυτόν τον τρόπο την επιπλέον κατανάλωση τροφής.
Παρακάτω ακολουθούν κάποιες προτάσεις γευμάτων για τα ζεστά βράδια του καλοκαιριού που θα μας βοηθήσουν να έχουμε καλύτερη διάθεση, καλύτερη διαχείριση της όρεξης μας και καλύτερη ποιότητα ύπνου.
– Ντάκος με 1 ντομάτα τριμμένη, 1 αγγουράκι , 60 γρ. ανθότυρο ή κατίκι Δομοκού, 5 ελιές, κάπαρη και ρίγανη.
– Ομελέτα με 3 ασπράδια και 1 κρόκο με 1 ντομάτα, 1 πράσινη και 1 κόκκινη πιπεριά,1 φλυτζ. σπανάκι, 1 μικρή πατάτα και 1 κουταλιά ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι.
– Δύο σουβλάκια κοτόπουλου ή 2 σουβλάκια ψαριού (από λαβράκι ή ξιφία), 1 πίτα ολικής αλέσεως ψητή και 2 φλιτζάνια βραστά βλίτα ή βραστά κολοκύθια.
– Σαλάτα με 120 γρ. σολομό ή τόνο , 1/2 αβοκάντο μικρού μεγέθους, 4 λιαστές ντομάτες, 2-3 φύλλα σπανάκι, 2 κουταλάκια κουκουνάρι και 2-3 παξιμαδάκια κριθαρένια και 1 κουταλιά ελαιόλαδο και 2 κουταλιές μπαλσάμικο ξύδι.
– Σαλάτα με 1 φλυτζ. πένες ολικής αλέσεως βρασμένες, 90 γρ. μοσχάρι φιλέτο, 1 φλυτζ. σπανάκι, 1 ντομάτα, 1 κουταλιά ελαιόλαδο και 2 κουταλιές μπαλσάμικο ξύδι.
– Μπιφτέκι 90 γρ. ή αντίστοιχη ποσότητα κοτόπουλου φιλέτο σε πίτα ολικής αλέσεως ψητή με 4 φέτες ντομάτα, 2 κουταλιές άπαχο γιαούρτι και 1 κουταλιά ψιλοκομμένο αγγουράκι.
– Ένα κεσεδάκι κατσικίσιο γιαούρτι, 2 κουταλιές βρώμη, 1 βερίκοκο, 1 νεκταρίνι, 10 αμύγδαλα.
– Πατατοσαλάτα με 2 πατάτες βραστές μικρού μεγέθους, 1 καρότο, 1 πράσινη πιπεριά, 1/2 κρεμμύδι ξερό, 60 γρ. τυρί κότατζ, 1 κουταλιά ελαιόλαδο, 2 κουταλιές χυμό λεμονιού, ρίγανη και κάπαρη.
– Ψητά λαχανικά ( 1 μελιτζάνα μικρή, 1 πιπεριά, 1 μικρό κολοκύθι, 2-3 μανιτάρια πλευρώτους ) με 1 κουταλιά ελαιόλαδο, 2 κουταλιές μπαλσάμικο ξύδι , 60 γρ. ανθότυρο, 1 φέτα ψωμί ολικής αλέσεως.
– Σαλάτα με 1 μέτρια φέτα καρπούζι, 1 ματσάκι γλιστρίδα, 60 γρ. τυρί λευκό με μειωμένα λιπαρά, 2 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένη φρέσκια μέντα ή δυόσμο, 1 κουταλάκι γλυκιά πάπρικα, 1 κουταλιά ελαιόλαδο, 2 κουταλιές μπαλσάμικο ξύδι, 2 κουταλιές χυμό πορτοκαλιού.
Πηγή: diatrofi.gr