Αντιμετωπίστε χωρίς πανικό καθετί που καραδοκεί να χαλάσει την καλοκαιρινή σας ξεγνοιασιά. Διαβάστε πώς θα αντιμετωπίσετε συνηθισμένα απρόοπτα των καλοκαιρινών διακοπών…
Αϋπνία
Πρόκειται για ένα πολύ συχνό φαινόμενο, ειδικά τις πρώτες ημέρες των διακοπών. Όσοι, λοιπόν, κοιμάστε ανήσυχα και το πρωί σηκώνεστε κουρασμένοι, έχετε υπόψη σας τα παρακάτω:
Τι να κάνετε:
– Αποφεύγετε το μεσημεριανό ύπνο, για να μπορείτε έτσι να κοιμάστε καλύτερα το βράδυ.
– Τα βράδια, πριν πέσετε για ύπνο, χαλαρώστε ώστε να κοιμηθείτε καλύτερα πίνοντας ένα ποτήρι γάλα ή χαμομήλι και κάνοντας ένα ζεστό μπάνιο.
– Μην πίνετε καφέδες μετά τις 8 το βράδυ.
– Τις απογευματινές ώρες ένας περίπατος ή λίγη ώρα γυμναστική είναι το καλύτερο φάρμακο κατά της αϋπνίας.
– Μην αλλάζετε τις καθημερινές σας συνήθειες τώρα που βρίσκεστε σε διακοπές.
– Βγάλτε από την κρεβατοκάμαρα την τηλεόραση και σβήστε τα φώτα, για να χαλαρώνετε και να κοιμάστε ευκολότερα.
Διάρροια
Αν σας παρουσιαστεί ξαφνικά ευκοιλιότητα και τάση για εμετό, μπορεί να οφείλονται σε μολυσμένο νερό που ήπιατε ή σε κάποιο αλλοιωμένο τρόφιμο, όπως κάποιο γαλακτοκομικό. Μπορεί να πρόκειται, όμως, και για περίπτωση σαλμονέλας.
Τι να κάνετε:
– Μη βιαστείτε να πάρετε χάπια για τη διάρροια και τον εμετό, αν αυτά τα συμπτώματα είναι ήπια και συνοδεύονται από εφίδρωση και ναυτία, γιατί τότε το μικρόβιο δε θα μπορέσει να αποβληθεί από τον οργανισμό σας.
– Πίνετε μαύρο τσάι ή αναψυκτικό τύπου κόλα.
– Όσο διαρκεί το πρόβλημα μην εκτίθεστε στον ήλιο και αν κατάστασή σας επιδεινωθεί, συμβουλευτείτε γιατρό.
Προσοχή!
Αν περνάτε τις διακοπές σας σε περιοχή που δε διαθέτει καλό νερό, τότε πρέπει να:
– Τρώτε φρούτα και λαχανικά πλυμένα με αποστειρωμένο νερό.
– Πίνετε το ποτό σας χωρίς παγάκια.
– Μην τρώτε σαλάτες στα εστιατόρια, αφού θα έχουν πλύνει τα λαχανικά με μολυσμένο νερό.
– Αποφεύγετε την πραμάτεια της υπαίθριας καντίνας, τις νωπές ή λίγο βρασμένες σαλάτες και τα φρούτα δίχως φλούδα, όπως φράουλες, κεράσια κ.ά.
– Πλένετε τα δόντια σας με αποστειρωμένο νερό.
– Πίνετε πάντα εμφιαλωμένο νερό.
– Προσέχετε τα παγωτά (τα αγνώστου προέλευσης παγωτά που πουλάνε μικροπωλητές με τα καροτσάκια τους ίσως κρύβουν κινδύνους).
Μυκητιάσεις
Η υγρή άμμος και η υγρασία των κλειστών παπουτσιών προκαλούν –ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι– μυκητιάσεις στα πόδια. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται αποξηραμένες περιοχές ανάμεσα στα δάχτυλα προκαλώντας δυσάρεστη οσμή.
Τι να κάνετε:
– Αποφεύγετε ή μη φοράτε για πολλή ώρα κλειστά παπούτσια.
– Μην κυκλοφορείτε ξυπόλητοι στην παραλία και μη δανείζεστε πέδιλα ή σαγιονάρες από άλλους.
– Μετά την κολύμβηση καλό είναι να κάνετε ντους.
– Σε δύσκολες περιπτώσεις υπάρχουν και ειδικά αντιμυκητιασικά προϊόντα.
Τσιμπήματα
Κουνούπια: Πρόκειται για το πιο συνηθισμένο τσίμπημα του καλοκαιριού, που συνήθως δεν δημιουργεί πρόβλημα. Αν, όμως, δείτε το σημείο του τσιμπήματος να πρήζεται, τότε αλείψτέ το με μια κορτιζονούχα αλοιφή ή συμβουλευτείτε το φαρμακοποιό.
Τσούχτρες: Όπου σας αγγίξει η τσούχτρα θα δείτε να παρουσιάζεται οίδημα. Θα ανακουφιστείτε με μια κορτιζονούχα αλοιφή, με αμμωνία ή με ένα τζελ με φυτικά ενυδατικά συστατικά.
Μέλισσες-σφήκες: Το τσίμπημά τους συνήθως προκαλεί μόνο οίδημα, που αντιμετωπίζεται με πάγο ή ειδική αλοιφή. Εάν, όμως, παρουσιαστούν συμπτώματα, όπως δύσπνοια, κοκκίνισμα ή φαγούρα, τότε πρέπει αμέσως να πάτε σε νοσοκομείο ή στο γιατρό για να κάνετε ένεση αδρεναλίνης.
Πρόκειται για συμπτώματα που εμφανίζονται σπάνια σε άτομα με αλλεργική προδιάθεση και το τσίμπημα μπορεί να έχει απρόσμενες συνέπειες.
Φίδι-σκορπιός: Σε περίπτωση που σας τσιμπήσει κάποιο από αυτά, πρέπει να δέσετε σφιχτά μια ζώνη λίγο πιο πάνω από το σημείο του τσιμπήματος, για να εμποδιστεί έτσι το δηλητήριο να κυκλοφορήσει στον οργανισμό.
Μετά βάλτε στο σημείο πάγο (για να προκληθεί σύσπαση των αγγείων και να καθυστερήσει η απορρόφηση του δηλητηρίου από τον οργανισμό σας). Τέλος, πρέπει στη συνέχεια, οπωσδήποτε, να πάτε στο κοντινότερο νοσοκομείο ή σε γιατρό.
Κρατηθείτε μακριά από έντομα
Η ΠΟΥ (Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας) δίνει τις παρακάτω χρήσιμες συμβουλές, έτσι ώστε να κρατάτε μακριά σας τα έντομα…
– Μετά τη δύση του ηλίου φοράτε ανοιχτόχρωμα ρούχα και κυρίως λευκά.
– Χρησιμοποιείτε με μέτρο αποσμητικά, κολόνιες, λακ ή τζελ, διότι το άρωμά τους προσελκύει τα έντομα.
– Αποφεύγετε να μένετε κοντά σε λίμνες, ρυάκια και ποτάμια.
– Μην κινήστε απότομα, αν βρίσκεστε κοντά σε σφήκες, μέλισσες ή αλογόμυγες.
– Σκεπάζετε πάντα τα φαγητά ή κλείνετέ τα σε σκεύη.
– Χρησιμοποιείτε εντομοαπωθητικά προϊόντα σε κρεβατοκάμαρες, αποθήκες και σοφίτες και μην ξεχνάτε ότι οι γωνίες, οι σχισμές και οι τρύπες των τοίχων είναι μέρη στα οποία καταφεύγουν τα έντομα.
– Στην ύπαιθρο χρησιμοποιείτε εντομοαπωθητικά για το δέρμα – είναι ελαφρώς αρωματισμένα και πολύ αποτελεσματικά. Σε ανοιχτούς χώρους ή στην κατασκήνωση χρησιμοποιείτε το «φιδάκι».
– Ταξιδεύετε έχοντας κλειστά τα παράθυρα του αυτοκινήτου σας, γιατί μια μέλισσα, για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσει ακόμα και ατύχημα.
– Εάν τα τσιμπήματα από κάποιο έντομο σας προκαλέσουν ασυνήθιστες αντιδράσεις, συμβουλευτείτε αμέσως το γιατρό.
Πηγή: belife.gr