Έως και 65% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια, έχουν όσοι παραμελούν την καθημερινή στοματική τους υγιεινή. Σύμφωνα με μελέτη Αμερικανών ερευνητών, ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα μεγάλος ακόμη και για άτομα που βουρτσίζουν έστω και μία φορά τα δόντια τους ημερησίως, πόσω μάλλον εάν δεν τα βουρτσίζουν καθόλου.
Σύμφωνα με την ερευνήτρια Annlia Paganini-Hill, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, το συμπέρασμα για τη σχέση άνοιας και στοματικής υγιεινής προέκυψε από τη διαπίστωση ότι άνθρωποι με νόσο Alzheimer έχουν περισσότερα βακτήρια που σχετίζονται με τα ούλα στον εγκέφαλό τους σε σύγκριση με κάποιον που δεν πάσχει από Alzheimer. Εκτιμάται δε, πως βακτήρια από τη νόσο των ούλων θα μπορούσαν να εισχωρήσουν στον εγκέφαλο, προκαλώντας φλεγμονή και εγκεφαλική βλάβη.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν 5.468 ανθρώπους από το 1992 έως το 2010. Η ηλικία τους κυμαινόταν μεταξύ 52 και 105 ετών, με μέση ηλικία τα 81.
Κανένας δεν είχε άνοια στην έναρξη, όταν απάντησαν ερωτήσεις σχετικά με τις συνήθειες στοματικής υγείας, την κατάσταση των δοντιών τους και αν φορούσαν τεχνητές οδοντοστοιχίες.
Όταν οι ερευνητές τούς επανεξέτασαν 18 χρόνια αργότερα, χρησιμοποίησαν συνεντεύξεις, ιατρικά αρχεία και σε ορισμένες περιπτώσεις πιστοποιητικά θανάτου για να εντοπίσουν ότι 1.145 από την αρχική ομάδα είχαν διαγνωστεί με άνοια.
Από τις 78 γυναίκες που δήλωσαν ότι βούρτσιζαν τα δόντια τους λιγότερο από μια φορά την ημέρα το 1992, 21 είχαν άνοια μέχρι το 2010, ή περίπου ένα περιστατικό ανά 3,7 γυναίκες. Συγκριτικά, σε όσες βούρτσιζαν τα δόντια τους τουλάχιστον μια φορά την ημέρα, περίπου μια στις 4,5 γυναίκες εμφάνισαν άνοια. Αυτό μεταφράζεται σε κατά 65% μεγαλύτερη πιθανότητα άνοιας σε όσες δεν βούρτσιζαν τακτικά τα δόντια.
Στους άντρες η επίδραση ήταν λιγότερο εμφανής, με περίπου 1 στους 6 ανθρώπους που δεν βούρτσιζαν τακτικά τα δόντια τους να αναπτύσσουν τη νόσο (22% αυξημένες πιθανότητες για άνοια σε σχέση με όσους δεν βούρτσιζαν καθημερινά τα δόντια τους). Στατιστικά, ωστόσο, η επίδραση ήταν τόσο μικρή που θα μπορούσε να οφείλεται στην τύχη.
Υπήρχε, επίσης, σημαντική διαφορά μεταξύ αντρών που είχαν όλα ή τουλάχιστον τα περισσότερα δόντια ή που φορούσαν τεχνητή οδοντοστοιχία και όσους δεν είχαν. Η δεύτερη ομάδα είχε τουλάχιστον διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσει άνοια. Η επίδραση αυτή, ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε στις γυναίκες.
Σύμφωνα, ωστόσο, με τους ερευνητές, τα ευρήματά τους δεν μπορούν να αποδείξουν ξεκάθαρα ότι η κακή υγεία των δοντιών μπορεί να προκαλέσει άνοια. Η παραμέληση των δοντιών μπορεί, πάντως, να αποτελεί ενδεχομένως αρχικό σημάδι ευαισθησίας στην άνοια.
Πηγή: vita.gr