Η εφηβική ακμή πλήττει ακόμα και το 95% των νεαρών ατόμων, κι όμως είναι ένα από αυτά τα θέματα που παραμένουν εξαιρετικά θολά, έρμαια παραπληροφόρησης και στερεοτύπων.
Κι ενώ ως τώρα θεωρούνταν συνήθως χρόνια πάθηση, μια νέα μελέτη ρίχνει στο τραπέζι μια διαφορετική υπόθεση. Η ομάδα των ούγγρων επιστημόνων ισχυρίζεται πως η εφηβική ακμή (13-19 ετών) είναι μια «παροδική φλεγμονώδης πάθηση» που λαμβάνει χώρα φυσιολογικά, όσο το άγουρο δέρμα του εφήβου έρχεται σε επαφή με νέα μικρόβια και νέα χημικά δηλαδή.
«Αντί να θεωρούμε την ακμή ως τυχαία εμφανιζόμενη ασθένεια που συνοδεύεται από παθολογικές διεργασίες, εμείς προτείνουμε ότι η ακμή είναι μια αναπόφευκτη φλεγμονή που επιτείνεται από τις φυσιολογικές αλλαγές του σμηγματογόνου δέρματος κατά την ενηλικίωση», γράφουν χαρακτηριστικά.
Τους σμηγματογόνους αδένες του δέρματος ενοχοποιούν οι ερευνητές για την εφηβική ακμή, δίνοντας ωστόσο έμφαση στα βακτήρια και τα άλλα μικρόβια.
Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Trends in Immunology», υποστηρίζεται ότι οι αλλαγές στην εφηβεία καταστρέφουν τη δερματική χλωρίδα και τον μικροβιακό φραγμό της παιδικής ηλικίας, απαρτίζοντας το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων και φλεγμονών.