Ο υψηλός ΔΜΣ (Δείκτης Μάζας Σώματος) στην εφηβεία συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής πριν από τα 65 έτη, αποκαλύπτει νέα έρευνα.
Στη μελέτη αυτή που παρουσιάστηκε σήμερα στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας 2019 και στο Παγκόσμιο Συνέδριο Καρδιολογίας συμμετείχαν 1,7 εκατομμύριο αγόρια 18 ετών.
Η δρ. Μαρία Άμπεργκ, συντάκτρια της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία, εξηγεί ότι ο ΔΜΣ είναι σημαντικός παράγοντας που παίζει ρόλο σε όλη τη διάρκεια της ζωής και τονίζει ότι είναι σημαντικό να τον παρακολουθούμε ιδιαίτερα κατά την εφηβεία και να προλαμβάνουμε την παχυσαρκία με υγιεινή διατροφή και σωματική άσκηση.
«Τόσο το σχολείο όσο και οι γονείς διαδραματίζουν καίριο ρόλο στο να ενθαρρύνουν τους εφήβους να υιοθετούν υγιεινές διατροφικές συνήθειες και να περνούν λιγότερο από τον ελεύθερο χρόνο τους μπροστά στην οθόνη», δηλώνει η ίδια.
Στην έρευνα έλαβαν μέρος 1.668.921 άντρες οι οποίοι είχαν γεννηθεί μεταξύ 1950 και 1987 και υποβλήθηκαν σε εκτενείς σωματικές και ψυχολογικές εξετάσεις (ΙQ, ΔΜΣ, αρτηριακή πίεση κ.ά.). Αυτοί έγιναν αντικείμενο παρακολούθησης από τους ερευνητές από την περίοδο 1969 – 2016 για τα επόμενα περίπου 46 χρόνια.
Διαπιστώθηκαν 22.412 καρδιακές προσβολές σε συμμετέχοντες με μέσο όσο ηλικίας τα 50 έτη. Ο αυξημένος ΔΜΣ στα 18 έτη συνδέθηκε με υψηλότερη πιθανότητα καρδιακής προσβολής πριν από τα 65 έτη, ακόμα και όταν οι μελετητές έλαβαν υπόψη τους τη χρονιά στην οποία έγιναν οι μετρήσεις, τις σύνοδες ιατρικές καταστάσεις, την εκπαίδευση των γονέων, τη μυϊκή δύναμη, το IQ, τη σωματική άσκηση.
Παρότι ο ΔΜΣ 20 kg/m2 θεωρείται φυσιολογικός, οι έφηβοι με αυτό το επίπεδο είχαν και αυτοί αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων. Τον μεγαλύτερο κίνδυνο διέτρεχαν αυτοί που ήταν πραγματικά παχύσαρκοι (ΔΜΣ πάνω από 35 kg/m2) οι οποίοι είχαν περίπου 3,5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα καρδιακής προσβολής, συγκριτικά με εκείνους που είχαν ΔΜΣ 18,5-20 kg/m2. Παράλληλα σε σχέση με αυτή την κατηγορία εκείνοι που είχαν ΔΜΣ από 27,5 έως 29,9 και από 30 έως 34,9 διέτρεχαν 2,64 και 3,05 φορές αντίστοιχα υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής.
Η Άμπεργκ υποθέτει ότι ο διαταραγμένος μεταβολισμός λιπιδίων, η φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες (σ.τ.σ: διαταραχή της ισορροπίας μεταξύ της παραγωγής δραστικών μορφών οξυγόνου και της ικανότητας ενός βιολογικού συστήματος να αδρανοποιεί τα τοξικά αυτά μόρια και να επισκευάζει τις βλάβες που προκαλούν) ενδέχεται να είναι οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης σε ΔΜΣ άνω του 20. Η ίδια μάλιστα προτείνει ότι ίσως τα επίπεδα ΔΜΣ που θεωρούνται φυσιολογικά να πρέπει να αλλάξουν για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.
«Δεδομένου ότι τα ποσοστά παχυσαρκίας αυξάνονται αναμένουμε να αυξηθούν και τα επεισόδια καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών τα επόμενα χρόνια. Οι γονείς, το σχολείο και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να δράσουν άμεσα για την αντιμετώπιση αυτής της επιδημίας παχυσαρκίας στα παιδιά και στους νέους ανθρώπους», τονίζει η Άμπεργκ.