Βρετανοί επαγγελματίες αθλητές που συμμετέχουν στους ολυμπιακούς αγώνες καταστρέφουν τα δόντια τους καταναλώνοντας ποτά για αθλητές, ενεργειακά τζελ και μπάρες ενέργειας, σύμφωνα με νέα μελέτη την οποία επικαλείται η Guardian.
Η μέχρι τώρα έρευνα είχε εκτιμήσει ότι το 49% των αθλητών είχε τερηδόνα που δεν αντιμετώπιζε και ότι το 32% αυτών ανέφερε πως η στοματική υγεία είχε αρνητική επίδραση στην προπόνηση και την τελική επίδοσή τους. Επίσης, είχε φανεί ότι οι επαγγελματίες αθλητές βρίσκονταν σε μεγαλύτερο κίνδυνο για στοματικές ασθένειες λόγω της ξηροστομίας κατά την έντονη εξάσκηση.
Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «British Dental Journal» έδειξαν ότι, πράγματι, οι επαγγελματίες αθλητές είχαν χειρότερη στοματική υγεία παρά τις προσπάθειες τους να φροντίσουν τα δόντια τους.
«Η πλειοψηφία των αθλητών φάνηκε να υιοθετεί συνήθειες καλής στοματικής υγιεινής δεδομένου ότι πλένουν τα δόντια τους δύο φορές τη μέρα, επισκέπτονται τακτικά τον οδοντίατρο, δεν καπνίζουν και ακολουθούν σε γενικές γραμμές ισορροπημένη διατροφή», δηλώνει η δρ. Τζούλι Γκάλαχερ από την οδοντιατρική σχολή (Eastman Dental Institute) του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL).
Η ίδια τονίζει, όμως, ότι παρά τις καλές αυτές συνήθειες οι αθλητές χρησιμοποιούν ενεργειακά ποτά, τζελ και μπάρες ενέργειας κατά την προπόνηση και τα αγωνίσματα.
«Η ζάχαρη σε αυτά τα προϊόντα αυξάνει τον κίνδυνο τερηδόνας και η οξύτητά τους τον κίνδυνο οξικής διάβρωσης των δοντιών» δηλώνει η Γκάλαχερ στην προσπάθειά της να εξηγήσει τους λόγους που στα τσεκάπ παρατηρούνται τόσα προβλήματα στα δόντια των αθλητών.
Στο πλαίσιο της έρευνας που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου UCL (University College London) οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα 352 γυναικών και αντρών αθλητών από 11 αγωνίσματα (ποδηλασία, κολύμβηση, ράγκμπι, κωπηλασία, ποδόσφαιρο, χόκεϋ, ιστιοπλοΐα και άλλα αγωνίσματα).
Διαπιστώθηκε ότι το 94% των αθλητών βούρτσιζε τα δόντια του δύο φορές τη μέρα, έναντι 75% του γενικού πληθυσμού, ενώ το 44% αυτών χρησιμοποιούσε συχνά νήμα, έναντι 21% του πληθυσμού. Παράλληλα, βρέθηκε ότι το 87% των αθλητών έπιναν συχνά ενεργειακά ποτά, το 59% κατανάλωνε ενεργειακές μπάρες και το 70% χρησιμοποιούσε ενεργειακά τζελ.
Η Γκάλαχερ, πάντως, είπε πως οι αθλητές από τους οποίους πήρε συνέντευξη για τη μελέτη καθιστούσαν σαφή την επιθυμία τους να αλλάξουν τη συνήθειές τους (π.χ. με τη χρήση φθορίου για το πλύσιμο του στόματός τους, συχνότερες επισκέψεις στον οδοντίατρο και ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης ενεργειακών ποτών,) για να προστατεύσουν την υγεία των δοντιών τους.