Αφιερωμένη στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της υπέρτασης η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας στις 7 Απριλίου, με τους καρδιολόγους να επισημαίνουν το ρόλο της άσκησης και της διατροφής, με έμφαση στην κατανάλωση αλατιού.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης κ. Αθανάσιο Ι. Μανώλη, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι:
– Η μείωση της πρόσληψης άλατος σε 2.4 νατρίου την ημέρα -από κάθε πηγή- οδηγεί σε μείωση της αρτηριακής πίεσης από 2 ως 8 mm Hg. Δηλαδή αν κάποιος έχει πίεση 143/92 mm Hg (δηλαδή είναι υπερτασικός) μπορεί να την κατεβάσει σε 138/88 mm Hg (δηλαδή εκτός των παθολογικών ορίων).
– Η απώλεια κιλών οδηγεί σε μείωση της αρτηριακής πίεσης από 5 ως 20 mm Hg για κάθε 10 κιλά μείωσης του σωματικού βάρους.
– Η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ σε λιγότερο από δύο ποτά την ημέρα οδηγεί σε μείωση της αρτηριακής πίεσης από 2 ως 4 mm Hg.
– Περπάτημα 30 λεπτών την ημέρα 5 ως 7 ημέρες την εβδομάδα έχει ως αποτέλεσμα μείωση της αρτηριακής πίεσης από 4 ως 9 mm Hg.
– Όταν φρούτα, λαχανικά και τροφές με χαμηλά λιπαρά αποτελούν την καθημερινή μας διατροφή, η αρτηριακή πίεση μειώνεται κατά 8-14 mm Hg.
Όπως ανάφερε ο κ.Μανώλης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, «το αλάτι μπορεί να αντικατασταθεί με άλλα, χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο προϊόντα, οδηγώντας σε μείωση της αρτηριακής πίεσης κατά 5.4 mm Hg».
Μετρώντας την πίεση στο σπίτι
«Η παρακολούθηση της πίεσης στο σπίτι» είναι το θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας – Υπέρτασης κ. Γεώργιος Στεργίου. Και πρόκειται για μια σημαντική εκπαίδευση του πληθυσμού, που γλυτώνει χρόνο και χρήμα σε υπερτασικούς και ασφαλιστικά ταμεία. Το ευτυχές ‘παράδοξο’ είναι πως η μέτρηση στο σπίτι από τον ίδιο τον πάσχοντα είναι συνήθως πιο έγκυρη από αυτή που κάνει ο γιατρός στο σπίτι ή στο νοσοκομείο.
Ο κ. Στεργίου μίλησε και για μια πολύ σημαντική «παρενέργεια» που πρέπει να αποφεύγεται με την κατάλληλη ενημέρωση: κάποιες φορές λανθασμένες αντιλήψεις γύρω από την κίνηση της πίεσης μπορεί να οδηγήσουν τον υπερτασικό στην ανάληψη άκαιρων πρωτοβουλιών αλλαγής της θεραπείας του, ερήμην του θεράποντος γιατρού, επειδή κάποιες μετρήσεις έδωσαν αυξημένα αποτελέσματα. Είναι συνήθης και άκρως λανθασμένη τακτική, όταν η πίεση στο σπίτι είναι αυξημένη, ο ασθενής να παίρνει επιπλέον χάπι και αυτό οφείλεται αποκλειστικά στην έλλειψη ενημέρωσης. Ο κ. Στεργίου αναφέρθηκε και στην επιλογή του κατάλληλου, κατά περίπτωση, πιεσόμετρου καθώς και στις σωστές συνθήκες μέτρησης.
Πηγή: healthpress.gr