Στη μέτρηση της θερμοκρασίας των στεφανιαίων αγγείων στρέφονται όλο και πιο συχνά, πλέον, οι ερευνητές των αιμοδυναμικών εργαστηρίων, για την καλύτερη δυνατόν απεικόνιση της «ευάλωτης» αθηρωματικής πλάκας.
Η ενδοστεφανιαία θερμομέτρηση, σε συνδυασμό με την οπτική συνεκτική τομογραφία (OCT) και την εικονική ιστολογία (VH, θεωρείται σήμερα από τις πλέον αξιόπιστες μεθόδους για την ανίχνευση των μορφολογικών και λειτουργικών χαρακτηριστικών μιας αρτηρίας που υπολειτουργεί.
Στη μέθοδο της θερμομέτρησης της «ευάλωτη» αθηρωματικής πλάκας, δηλαδή της αθηρωματικής πλάκας που έχει υψηλό κίνδυνο να ραγεί και να προκαλέσει καρδιακό επεισόδιο, θα γίνει ιδιαίτερη αναφορά κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Συνεδρίου Καρδιαγγειακής Ιατρικής CARDIO ATHENA 2013, το οποίο θα διεξαχθεί στην Αθήνα (29 και 30 Μαρτίου).
Αυτό που τονίζουν οι ερευνητές είναι ότι συνδυασμός των προαναφερόμενων τεχνικών αυξάνει τη διαγνωστική δυνατότητα για την εύρεση των επικίνδυνων αθηρωματικών πλακών με απώτερο στόχο τη μείωση του ποσοστού των οξέων εμφραγμάτων του μυοκαρδίου και της θνητότητας της στεφανιαίας νόσου. Είναι χαρακτηριστικό, όπως φαίνεται από μελέτες, ότι αθηρωματικές πλάκες με αυξημένη θερμοκρασία (> 0.10 OC) και πολύ λεπτή κάψα που καλύπτει την αθηρωματική πλάκα (< 60-70 μm) ρήγνυνται σε μεγάλο ποσοστό και προκαλούν οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Σε μια μελέτη διαπιστώθηκε ότι το 70-80% των ασθενών με έμφραγμα του μυοκαρδίου έχουν τα αναφερόμενα χαρακτηριστικά.
Πηγή: healthpress.gr