Πολύτιμο χρόνο ζωής, χωρίς να αποκλείεται και η πλήρης ίαση, θα κερδίζουν στο κοντινό μέλλον οι ασθενείς με ηπατική ανεπάρκεια και κίρρωση, χάρη στην αυτόλογη μεταμόσχευση αιμοποιητικών βλαστοκυττάρων που αναπτύσσεται στις ΗΠΑ. Σε 90 ασθενείς με τελικού σταδίου ηπατική ανεπάρκεια χορηγήθηκαν αυτόλογα αιμοποιητικά βλαστοκύτταρα και η πορεία της υγείας τους μελετήθηκε σε σύγκριση με άλλη ομάδα ασθενών τελικού σταδίου, στους οποίους όμως δεν έγινε χορήγηση βλαστοκυττάρων. Το αποτελέσματα ήταν κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά.
Το 54% των ασθενών που υποβλήθηκαν σε χορήγηση αυτόλογων αιμοποιητικών βλαστοκυττάρων έδειξαν βελτίωση της ηπατικής λειτουργίας τους με σχεδόν πλήρη αποκατάσταση των ηπατικών ενζύμων. Στο 13% των ασθενών η κατάστάσή τους σταθεροποιήθηκε και δεν επιδεινώθηκε. Αντίθετα, η ομάδα των ασθενών που δεν έλαβαν βλαστοκύτταρα, παρουσίασαν επιδείνωση της υγείας τους.
Το ήπαρ αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα όργανα του σώματος και η διαταραχή της λειτουργίας του συνδέεται από σοβαρές παθολογικές καταστάσεις. Το ήπαρ διαθέτει αναγεννητική ικανότητα και ως ένα βαθμό αντιρροπεί τη λειτουργία του σε περίπτωση οξείας βλάβης. Από ένα σημείο, όμως, και μετά, η λειτουργία του δεν αντιρροπείται, με συνέπεια την ηπατική ανεπάρκεια και την κίρρωση. Η μεταμόσχευση ήπατος, αποτελεί τρόπο θεραπείας, η οποία όμως είναι πολύπλοκη και ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τη ζωή του ασθενούς. Ο σημαντικότερος κίνδυνος είναι επιπλοκές στην άμεση μετεγχειρητική περίοδο, ο κίνδυνος της απόρριψης του μοσχεύματος, το υψηλό κόστος και η δυσκολία ανεύρεσης οργάνου.
Αντίθετα, η χορήγηση αυτόλογων αιμοποιητικών βλαστοκυττάρων σε ασθενείς με ηπατική ανεπάρκεια είναι ασφαλής, ακίνδυνη, εύκολη, οικονομική, άμεση, χωρίς επιπλοκές και χωρίς να απαιτείται νοσηλεία των ασθενών. Μάλιστα, στους ασθενείς τηε μελέτης, μετά την έγχυση των αιμοποιητικών βλαστοκυττάρων εξακολουθούν να εντοπίζονται για μακρό χρονικό διάστημα στο ήπαρ και μάλιστα στα σημεία της νέκρωσης.
Ανάλογα ήταν και τα αποτελέσματα σε ασθενείς με τελικού σταδίου μη αντιρροπούμενη κίρρωση στους οποίους χορηγήθηκαν αυτόλογα αιμοποιητικά βλαστοκύτταρα. Η μελέτη αυτή πήρε την έγκριση του NIH των ΗΠΑ.
Πηγή: healthpress.gr