Στις παρενέργειες που μπορεί να έχει η λήψη αντιβιοτικών στο πεπτικό σύστημα, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων οι εξής:

– Ερεθισμός του οισοφάγου από δισκία ή κάψουλες που διαμένουν σε αυτόν.

– Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, κατά την οποία χαλαρώνει ο μυς που συνδέει τον οισοφάγο με το στομάχι με αποτέλεσμα την παλινδρόμηση των γαστρικών οξέων προς τον οισοφάγο.

– Ερεθισμός του στομάχου από τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

– Καθυστερημένη κένωση του στομάχου.

– Δυσκοιλιότητα από αντιβιοτικά που επηρεάζουν τη δραστηριότητα των μυών του παχέος εντέρου.

– Διάρροια από αντιβιοτικά που επηρεάζουν τα βακτήρια που ζουν στο παχύ έντερο.

Η επίδραση των αντιβιοτικών στη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου είναι η συχνότερη παρενέργεια των αντιβιοτικών, όμως αντιμετωπίζεται εύκολα.

Υπάρχουν πάνω από 100 τρισεκατομμύρια καλά βακτήρια στο σώμα μας, τα οποία παίζουν ζωτικό ρόλο στη γενική υγεία μας και την ευημερία, ιδίως για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και του πεπτικού συστήματος. Πολλά από αυτά τα βακτήρια καταστρέφονται από θεραπείες με αντιβιοτικά και επομένως πρέπει να αναπληρώνονται ταχέως. Ο καλύτερος τρόπος να γίνει αυτό είναι με την κατανάλωση προβιοτικών, τα οποία περιέχουν ζωντανά βακτήρια που θα συμπληρώσουν εκ νέου το έντερο.

Η καλύτερη πρακτική είναι να αρχίσει η λήψη των προβιοτικών, ταυτόχρονα με τη λήψη των αντιβιοτικών. Ωστόσο, θα πρέπει να περιμένετε τουλάχιστον λίγες ώρες μετά τη δόση σας από τα αντιβιοτικά για να πάρετε μία δόση των προβιοτικών.

Τα προβιοτικά τρόφιμα και τα συμπληρώματα

Τα προβιοτικά υπάρχουν σε διάφορα προϊόντα τροφίμων όπως το γιαούρτι και βρίσκονται σε ιδιαίτερα υψηλές συγκεντρώσεις στο κεφίρ.

Υπάρχουν επίσης πολλά προβιοτικά συμπληρώματα στην αγορά σήμερα. Ωστόσο, το προβιοτικό πρέπει να ανήκει σε μία αξιόπιστη μάρκα. Μερικά από αυτά τα συμπληρώματα είναι άχρηστα καθώς δεν περιέχουν ζωντανά βακτήρια.

Πρέπει να ελεγχθεί η ετικέτα για τον αριθμό των ζωντανών καλλιεργειών, καθώς και πόσες από αυτές τις καλλιέργειες θα είναι ακόμα ζωντανές όταν φτάσει η ημερομηνία λήξης του προϊόντος.

Έρευνες για λειτουργικότητα των προβιοτικών

Στο αμερικανικό συνέδριο γαστρεντερολογίας που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον παρουσιάστηκαν δύο διαφορετικές έρευνες όπου εξετάστηκε η αποτελεσματικότητα των προβιοτικών στη θεραπεία της διάρροιας που σχετίζεται με υπερανάπτυξη του βακτηρίου Clostridium difficile λόγω μακροχρόνιας λήψης αντιβιοτικών.

Ερευνητές από το ιατρικό κέντρο Maimonides στο Μπρούκλιν, σε μια μετα-ανάλυση που εξέτασαν 22 διαφορετικές μελέτες και περιελάμβανε 3.096 ασθενείς, βρήκαν ότι τα προβιοτικά μείωσαν σημαντικά τις πιθανότητες ανάπτυξης διάρροιας που σχετίζεται με αντιβιοτικά.

Ερευνητές από το Beth Israel Deaconess Medical Center στην ιατρική σχολή του Χάρβαρντ διαπίστωσαν επίσης παρόμοια αποτελέσματα, όταν σε μια μετα-ανάλυση χρησιμοποιήθηκαν 28 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες που περιέλαβαν 3338 ασθενείς.

Μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε το Μάιο του 2011 στις θεραπευτικές εξελίξεις γαστρεντερολογίας, επίσης έδειξε ότι τα προβιοτικά είναι αποτελεσματικά έναντι της εμφάνισης διάρροιας, σχετιζόμενης με αντιβιοτικά.

Γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι ένα φυσικό προβιοτικό, το οποίο μπορεί να καταναλώνεται όταν αρχίσει η λήψη ενός αντιβιοτικού και μπορεί να συμβάλλει στην αποφυγή των μολύνσεων και των εντερικών διαταραχών.

Επιπλέον, το γιαούρτι είναι φυσικό καταπραϋντικό για το στομάχι, όταν παρατηρείται και ναυτία ως αποτέλεσμα των αντιβιοτικών.

Η περιεκτικότητά του σε «ζωντανά» βακτήρια συμβάλλει στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου καθώς περιέχει και προσταγλανδίνες που προστατεύουν τα τοιχώματα του.

Καταλήγοντας, ακολουθούμε πάντα τις συμβουλές του ιατρού και λαμβάνουμε τη κατάλληλη αντιβίωση, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο, χωρίς να ξεχνάμε τη χρήση κάποιου προβιοτικού και τις οδηγίες ελαχιστοποίησης των συμπτωμάτων λόγω της λήψης αντιβίωσης.

Πηγή: diatrofi.gr