Η απάντηση των περισσότερων γιατρών σε αυτή την ερώτηση είναι πάνω-κάτω 18 ημέρες. Οι περισσότεροι βέβαια από μας αρχίζουμε να ενοχλούμαστε ιδιαίτερα από έναν βήχα κάπου μεταξύ της 5ης και της 9ης ημέρας.
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια. Ρώτησαν 500 ενήλικες και παρατήρησαν ότι οι περισσότεροι ζητάνε από το γιατρό αντιβίωση μετά από μια εβδομάδα βήχα, έτσι όταν κάπου στις 10 ημέρες αρχίζουν να νιώθουν λίγο καλύτερα το αποδίδουν στην αντιβίωση και όχι στην φυσική εξέλιξη ενός βήχα, ότι δηλαδή ούτως η άλλως θα έκανε τον κύκλο του και θα υποχωρούσε.
Έτσι οδηγούνται σε αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών και ως επακόλουθο έχει την ανθεκτικότητα κατόπιν απέναντι σε αυτά. Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι ο βήχας είναι ένδειξη για κάτι πιο σοβαρό από μια απλή λοίμωξη.
Βήχας που συνοδεύεται από:
– Καφέ πτύελα ή αίμα
– Πυρετό
– Ρίγη
– Πόνο το σώμα
– Δυσκολία στην αναπνοή
– Πρόβλημα στην κατάποση
– Ξαφνική επιδείνωση των συμπτωμάτων
Προσεκτικοί επίσης πρέπει να είναι όσοι υποφέρουν από παθήσεις του αναπνευστικού ή άσθμα. Ένας βήχας όμως που επιμένει μετά από ένα κρύωμα, χωρίς να υπάρχουν άλλα συμπτώματα ή πυρετός μπορεί να κρατήσει και 3 εβδομάδες
Πηγή: healthpress.gr