Οι νυχτερίδες μπορεί να είναι η πηγή ενός νέου φονικού ιού- παρόμοιο με τον Sars- ο οποίος προκάλεσε, πρόσφατα, το θάνατο ενός άνδρα στη Σαουδική Αραβία. Από τον ίδιο ιό μολύνθηκαν άλλοι δύο άνθρωποι, ο ένας εκ των οποίων εξακολουθεί να νοσηλεύεται από τον περασμένο Σεπτέμβριο, σε μονάδα εντατικής θεραπείας, σε νοσοκομείο του Λονδίνου.

Έπειτα από ανάλυση του γονιδιώματος του άγνωστου αυτού ιού, οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ιός ήταν στενά συνδεδεμένος με άλλους ιούς που μεταδίδονται από νυχτερίδες. Με άρθρο τους στο επιστημονικό περιοδικό «mBio», επισημαίνουν κατ’ αρχήν ότι «θεωρητικά, ο συγκεκριμένος ιός δεν περνάει εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο…».

Πρόκειται για έναν ιό της κατηγορίας των κορονοϊών, που ευθύνονται τόσο για τα κοινά κρυολογήματα όσο και για θανατηφόρα, οξέα αναπνευστικά σύνδρομα όπως το SARS, μολύνοντας ανθρώπους, αλλά και ένα ευρύ φάσμα ζώων και πτηνών. Είναι ενδεικτικό ότι το 2002, από ένα ξέσπασμα του κορωνοϊού Sars στο Χονγκ Κονγκ, πέθαναν τελικά περίπου 800 άνθρωποι σε περισσότερες από 30 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Γενετικός κώδικας

Ο νέος κορονοϊός ανιχνεύθηκε αρχικά σε ένα 60χρονο άνδρα, ο οποίος τελικά πέθανε από πνευμονία και νεφρική ανεπάρκεια στη Σαουδική Αραβία τον περασμένο Ιούνιο.

Ένας δεύτερος άνδρας με την ίδια λοίμωξη, ο οποίος ήρθε στο Ηνωμένο Βασίλειο από το Κατάρ, χρειάζεται αυτή τη στιγμή αναπνευστική υποστήριξη και πιθανότατα μεταμόσχευση πνεύμονα για να μείνει ζωντανός.

Οι υπηρεσίες Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου δημοσίευσαν την πλήρη γενετική αλληλουχία της περίπτωσης του ασθενούς στο Λονδίνο, ενώ παράλληλα έγινε αντίστοιχη εργαστηριακή έρευνα με τα νεκροτομικά ευρήματα από την περίπτωση του άνδρα στη Σαουδική Αραβία. Το συμπέρασμα ήταν ότι και οι δύο λοιμώξεις ήταν πανομοιότυπης αιτιολογίας, αλλά ότι οι δύο άνδρες είχαν μολυνθεί από ξεχωριστές νυχτερίδες . Δεν βρήκαν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι ο ιός μπορούσε να διασπαρεί μεταξύ των ανθρώπων.

Όπως αναφέρουν στο άρθρο τους, «Ο ιός είναι πολύ στενά σχετιζόμενος με ιούς από νυχτερίδες που βρέθηκαν στην Ασία, επομένως, εικάζουμε ότι προέρχεται από μια τέτοια ζωική πηγή». Υπογραμμίζουν, επίσης, ότι οι νυχτερίδες αποτελούν μια φυσική «δεξαμενή» κορονοϊών: «Υπάρχουν κάποιοι κορονοϊοί στις γάτες και στους ανθρώπους, αλλά το ευρύτερο φάσμα τους βρίσκεται σε νυχτερίδες».

Πιθανή μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο

Αν και δεν έχουν βρεθεί επαρκή αποδεικτικά στοιχεία, εντούτοις οι ερευνητές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο συγκεκριμένος, θανατηφόρος ιός να μεταδίδεται, τελικά, και από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, «προσπαθούμε να καθορίσουμε εάν πρόκειται για μια αδιέξοδη λοίμωξη από νυχτερίδα σε άνθρωπο, αν δηλαδή μπορεί να μεταδοθεί μόνο από ζώο σε άνθρωπο, όπως η λύσσα, ή θα είναι σε θέση να μεταδοθεί από το ένα άτομο στο άλλο, όπως συνέβη με τον ιό HIV αφού έκανε το άλμα του από τα πρωτεύοντα θηλαστικά».

Οι υπεύθυνοι των σχετικών μελετών αναφέρουν ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας που ήρθαν σε επαφή με τους δύο άνδρες δεν αρρώστησαν, ωστόσο απαιτούνται πληρέστερα αποτελέσματα από αιματολογικές εξετάσεις.

Πηγή: healthpress.gr