Η ιδανική διατροφή για το μωρό σας είναι φρέσκα τρόφιμα που θα ετοιμάζετε και θα μαγειρεύετε εσείς.

Υφή: Δώστε στα τρόφιμα την υφή που πρέπει να έχουν ανάλογα με το πόσο εύκολα μπορεί να τα επεξεργαστεί το μωρό σας.

Όσο μεγαλώνει, είναι φυσιολογικό να βλέπετε κάθε τόσο κομμάτια φαγητού στην πάνα του, αλλά αν εμφανίζονται τακτικά, γυρίστε ξανά στις πολτοποιημένες τροφές για μερικές εβδομάδες ακόμη.

Φροντίστε να είναι υγρό το φαγητό του και να καταπίνεται εύκολα. Δώστε υγρή μορφή στα πολτοποιημένα, λιωμένα ή ψιλοκομμένα τρόφιμα προσθέτοντας βραστό νερό, μητρικό γάλα, γάλα σκόνης, υγρό μαγειρέματος (εφόσον είναι ανάλατο), χυμό φρούτων ή γιαούρτι.

Θερμοκρασία: Αφήνετε πάντα το φαγητό να κρυώνει μέχρι να γίνει χλιαρό.

Δοκιμάζοντας μια νέα τροφή: Αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό αλλεργίας, δώστε κάθε νέα τροφή μόνη της και περιμένετε τουλάχιστον 24 ώρες πριν τη δώσετε και πάλι στο μωρό σας, έτσι ώστε να δείτε πώς θα αντιδράσει.

Αν η τροφή προκαλέσει διάρροια, εμετό ή εξάνθημα, μην του τη δώσετε ξανά για αρκετούς μήνες.

Αλατοπίπερο: Μη χρησιμοποιείτε αλάτι. Ενδέχεται να βλάψει τα νεφρά των νεογέννητων, κι εξάλλου τα μωρά δεν ενοχλούνται από την έλλειψη γεύσης.

Τι να αποφεύγετε: Τουλάχιστον μέχρι την ηλικία του ενός έτους, αποφεύγετε τα καρύδια και όλα τα αλμυρά, επεξεργασμένα ή λιπαρά τρόφιμα.

Επίσης, αποφεύγετε το αγελαδινό γάλα, το μαλακό τυρί και το μέλι. Χρησιμοποιήστε φρέσκα αυγά, και τους κρόκους μόνο από την ηλικία των επτά μηνών και έπειτα.

Πρώτες τροφές (έξι μηνών)

Υφή: Δώστε στο έξι μηνών μωρό σας ημι-υγρές πολτοποιημένες τροφές, άγευστες και με βελουτέ υφή, χωρίς σβόλους.

Προετοιμασία:

– Ξεφλουδίστε προσεκτικά
– Μαγείρεμα: βράσιμο ή στον ατμό
– Αφαιρέστε κουκούτσια και ίνες
– Πολτοποιήστε ή κοσκινίστε.

Άλλες ωφέλιμες τροφές: Μπιζέλια, μεδούλι, καλά μαγειρεμένα πράσινα φασολάκια, κουνουπίδι.

7-8 μηνών

Υφή: Μπορείτε να ψιλοκόψετε ή να λιώσετε τα τρόφιμα ώστε να έχουν την υφή τυριού τύπου cottage cheese, προσθέτοντας κάποιο υγρό ή γιαούρτι.

Δώστε στο μωρό σας πολλά μεζεδάκια που μπορεί εύκολα να τα πιάσει και να τα φάει μόνο του. Για παράδειγμα, μπαστουνάκια ωμών λαχανικών και μπουκίτσες καθαρισμένων φρούτων.

Προετοιμασία φρούτων και λαχανικών: Ξεφλουδίστε προσεκτικά, αφαιρέστε τις άκρες και τις ίνες και πολτοποιήστε ή κοσκινίστε.

Προετοιμασία κρέατος και ψαριού:

– Αφαιρέστε τις άκρες και τα λίπη.
– Ψήστε τα στη σχάρα ή βράστε τα.
– Αφαιρέστε όλα τα οστά.
– Ψιλοκόψτε πολύ καλά.

Άλλες ωφέλιμες τροφές: Δημητριακά σιταριού, ντομάτα (αφαιρέστε πρώτα τη φλούδα και κοσκινίστε), γλυκό καλαμπόκι, μουσκεμένα και αποξηραμένα βερίκοκα, κρόκοι αυγού (σφιχτά).

Τρόφιμα προς αποφυγή: Μπισκότα, κέικ, παγωτά, γλυκά, τηγανητά φαγητά, εσπεριδοειδή και μούρα, φυστικοβούτυρο, γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά.

8-9 μηνών

Σε αυτή την ηλικία μπορείτε να αρχίσετε να δίνετε στο παιδί σας τροφές σε πολύ μικρά κομματάκια, ψιλοκόβοντας τα τρόφιμα αντί να τα πολτοποιείτε. Δίνετέ του πολλά μεζεδάκια για να μάθει να τρώει μόνο του. Φροντίστε να είστε κοντά όταν του τα δίνετε για να μην πνίγει.

Προετοιμασία φρούτων και λαχανικών: Ξεφλουδίστε προσεκτικά, αφαιρέστε κουκούτσια και ίνες. Εάν είναι ωμά, κόψτε σε φέτες ή σε μπαστουνάκια ή στον τρίφτη. Εάν είναι μαγειρεμένα, ψιλοκόψτε ή πολτοποιήστε, αφήνοντας αρκετούς σβόλους.

Προετοιμασία κρέατος και ψαριού:

– Αφαιρέστε τις άκρες και τα λίπη.
– Ψήστε τα στη σχάρα ή βράστε τα στην κατσαρόλα.
– Κόψτε σε μικρά κομμάτια.

Άλλες ωφέλιμες τροφές: Φρυγανιές, κόκκινο κρέας, σπιτικό φαγητό όπως λαζάνια, σούπες ή πίτες (μαγειρεμένα χωρίς αλάτι).

10-14 μηνών

Υφή: Σε αυτή την ηλικία, το παιδί σας μπορεί να φάει σχεδόν όποιο φαγητό τρώει και η υπόλοιπη οικογένεια, κομμένο σε μπουκίτσες. Συνεχίστε να αποφεύγετε το αλάτι όταν μαγειρεύετε. Το δικό σας φαγητό μπορείτε να το αλατίζετε στο τραπέζι.

Προετοιμασία φρούτων και λαχανικών: Ξεφλουδίστε προσεκτικά, αφαιρέστε κουκούτσια και ίνες και μαγειρέψτε κατά προτίμηση στον ατμό.

Προετοιμασία κρέατος και ψαριού:

– Αφαιρέστε τις άκρες και τα λίπη.
– Ψήστε τα στη σχάρα ή βράστε τα στην κατσαρόλα.
– Κόψτε σε μικρά κομμάτια.

Άλλες ωφέλιμες τροφές: Χοιρινό (εφόσον μαγειρευτεί για πολλή ώρα), πράσινα λαχανικά με πιο έντονη γεύση, όπως το λάχανο, η πράσινη πιπεριά, οι ολόκληρες ντομάτες (αποφλοιωμένες).

Τρόφιμα προς αποφυγή: Πικάντικα, λιπαρά, αλμυρά ή ζαχαρούχα τρόφιμα, χυμοί φρούτων, αγελαδινό γάλα, μαλακά παστεριωμένα τυριά, μέλι, ωμές φράουλες, μούρα.

Πηγή: mybabysworld.gr