Οι άνθρωποι με κόκκινα μαλλιά είναι γνωστό ότι αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο για μελάνωμα, επειδή το ανοιχτόχρωμο, και ορισμένες φορές με φακίδες, δέρμα τους προσφέρει λιγότερη φυσική προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία UV-ή όπως πίστευαν οι γιατροί.
Νέα έρευνα δείχνει ότι γενετικοί παράγοντες για τη χρωστική του δέρματος που κυρίως βρίσκεται στους ανθρώπους με κόκκινα μαλλιά μπορεί ενδεχομένως να ευθύνεται για τον αυξημένο κίνδυνο μελανώματος.
Ο ερευνητής Dr. David Fisher, του Massachusetts General Hospital στη Βοστόνη, δήλωσε ότι γνωρίζουμε ότι άνθρωποι με κόκκινα μαλλιά και ανοιχτόχρωμο δέρμα έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο μελανώματος σε σχέση με άλλους τύπους δέρματος.
Τα νέα ευρήματα μπορεί ενδεχομένως να παράσχουν ευκαιρία να αναπτυχθούν καλύτερα αντηλιακά και άλλα μέτρα που άμεσα αντιμετωπίζουν τη σχέση με τον κίνδυνο μελανώματος, ενώ συνεχίζουν να προστατεύουν από ακτινοβολία UV που παραμένουν πρώτη γραμμή άμυνας εναντίον του μελανώματος και άλλων ειδών καρκίνου δέρματος.
Το ανθρώπινο δέρμα περιέχει διαφορετικά είδη μελανίνης που δίνει στο δέρμα το χρώμα του.
Σύμφωνα με τους ερευνητές ο τύπος του δέρματος μόνο δεν μπορεί να εξηγήσει την αύξηση στον κίνδυνο μελανώματος που εμφανίζουν οι άνθρωποι με κόκκινα μαλλιά επειδή ο αυξημένος κίνδυνος επίσης φαίνεται σε περιοχές δέρματος που δεν εκτίθενται άμεσα στον ήλιο.
Εξέτασαν τη θεωρία σε 2 στελέχη ποντικών που ήταν γενετικά ίδια, εκτός από το ότι η μια ομάδα ανατράφηκε ώστε να έχει γονίδιο που θα έδινε στους ποντικούς περισσότερο σκούρα χρωστική δέρματος και η άλλη να φέρει το γονίδιο παραγωγής χρωστικής του δέρματος που δίνει στους ανθρώπους κόκκινα μαλλιά και ανοιχτόχρωμο δέρμα.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μέθοδο ενεργοποίησης γονιδίου που προκαλεί μελάνωμα, που συνήθως απαιτεί ακτινοβολία UV για να δημιουργήσει καρκινικά κύτταρα μελανώματος στο εργαστήριο. Ωστόσο εξεπλάγησαν όταν ανακάλυψαν ότι μισά από τα κόκκινα ποντίκια είχαν εμφανίσει μελάνωμα εντός μηνών χωρίς έκθεση στην UV σε σύγκριση με μερικά σκούρα ποντίκια.
Στη συνέχεια οι ερευνητές θέλησαν να ανακαλύψουν αν η κόκκινη χρωστική μόνο μπορούσε να προκαλέσει καρκίνο, δοκιμάζοντάς την σε ομάδα αλμπίνο κοκκινομάλληδων που ήταν ποντικοί με ανοιχτόχρωμο δέρμα που είχαν εξουδετερώσει γενετικά την παραγωγή χρωστικής του δέρματος. Ανακάλυψαν ότι αφαιρώντας τελείως την οδό κόκκινης χρωστικής δέρματος οι ποντικοί ήταν τελείως προστατευμένοι από το μελάνωμα.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι ο κίνδυνος μελανώματος για τους ανθρώπους με κόκκινα μαλλιά μπορεί ενδεχομένως να οφείλεται στην οξειδωτική βλάβη από μόρια που ονομάζονται δραστικές μορφές οξυγόνου (ROS) που βλάπτουν το DNA των κυττάρων. Οι ερευνητές ανακάλυψαν υψηλότερα επίπεδα βλάβης DNA που προκαλείται από ROS στο δέρμα κόκκινων ποντικών αλλά όχι στο αλμπίνο με κόκκινο τρίχωμα.
Ο Fisher δήλωσε ότι ο κίνδυνος για τους ανθρώπους με αυτού του είδους το δέρμα δεν έχει αλλάξει αλλά τώρα γνωρίζουμε ότι το μπλοκάρισμα της ακτινοβολίας UV μπορεί ενδεχομένως να μην είναι αρκετό.
Καθώς το αντηλιακό μπορεί ενδεχομένως να μην προσφέρει πλήρη προστασία, οι ερευνητές συνιστούν άνθρωποι με κόκκινα μαλλιά να είναι ιδιαιτέρα προσεκτικοί κοιτάζοντας για αλλαγές στο δέρμα και να μη διστάζουν να ελέγχονται από δερματολόγο.
Πηγή: iatronet.gr