Ένα φάρμακο που θα στείλει τα γυαλιά μυωπίας ανεπιστρεπτί στο παρελθόν ενδεχομένως να διατίθεται μέσα στην επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με έρευνα που εντόπισε γονίδια, τα οποία προκαλούν το συγκεκριμένο πρόβλημα όρασης.
Ο εντοπισμός των γονιδίων αυτών ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη φαρμάκου κατά της μυωπίας, που θα μπορούσε να έχει τη μορφή σταγόνων ή χαπιών και το οποίο θα εμποδίζει την εμφάνιση ή την εξέλιξη της μυωπίας.
Εναλλακτικά, θα ήταν δυνατή κάποια γονιδιακή θεραπεία με την εισαγωγή «υγιών» γονιδίων στο μάτι, τα οποία θα αποτρέπουν την μυωπία στο μέλλον. Η αποκατάσταση όμως των ματιών ενήλικων ατόμων με προχωρημένη μυωπία θεωρείται πολύ πιο δύσκολη, είτε με φάρμακα είτε με γενετική θεραπεία.
Το πρώτο γονίδιο που εντοπίστηκε (με την ονομασία RASGRF1) θεωρείται ότι παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του ματιού μετά τη γέννηση, καθώς και στην μεταφορά των οπτικών ερεθισμάτων για επεξεργασία στον εγκέφαλο. Όταν το γονίδιο δυσλειτουργεί, ο βολβός του ματιού μπορεί να αναπτυχθεί υπερβολικά, κάνοντας τα μακρινά αντικείμενα να φαίνονται θολά.
Ολλανδοί επιστήμονες εντόπισαν άλλα δύο γονίδια που σχετίζονται με την μυωπία, ενώ είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν και πολλά άλλα που μένει να ανακαλυφθούν.