Πλούσια σε «καλά» λίπη, όπως τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, είναι η μεσογειακή διατροφή, που βοηθάει τις αρτηρίες να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση, σε αντίθεση με το junk food.
Οι ερευνητές του Καρδιολογικού Ινστιτούτου του πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, με επικεφαλής τον καθηγητή της Ιατρικής Σχολής Ανίλ Νιγκάμ, αναφέρουν ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να έχει ευεργετική δράση για το καρδιαγγειακό σύστημα.
Οι επιστήμονες μελέτησαν 28 μη καπνιστές άνδρες που έκαναν μεσογειακού τύπου διατροφή πρώτα και, στη συνέχεια, μετά από μια εβδομάδα, έφαγαν junk food. Το πρώτο γεύμα αποτελούνταν από σολομό, αμύγδαλα και λαχανικά μαγειρεμένα σε ελαιόλαδο και οι μισές θερμίδες του (51%) προέρχονταν κυρίως από μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και πολυακόρεστα λίπη. Το δεύτερο γεύμα αποτελείτο από ένα σάντουιτς με λουκάνικο, αυγό και τυρί, οι περισσότερες θερμίδες του οποίου (58%) προέρχονταν από κορεσμένα λιπαρά οξέα και δεν περιείχαν καθόλου ωμέγα-3.
Πριν την έρευνα, οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε υπέρηχο συγκεκριμένων αρτηριών και μετά την κατανάλωση των διαφορετικών φαγητών έγινε διπλός επανέλεγχος ύστερα από δύο και τέσσερις ώρες, ώστε να διερευνηθεί με πόσο και πώς κάθε γεύμα είχε επιδράσει στη λειτουργία των αρτηριών.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μετά την κατανάλωση ενός και μόνο γεύματος από «σκουπιδοφαγητό» οι αρτηρίες των συμμετεχόντων στη μελέτη είχαν διασταλεί κατά 24% λιγότερο από ό,τι όταν δεν είχαν φάει τίποτε, με συνέπεια να περιορίζεται η ροή του αίματος. Αντίθετα, σε όσους είχαν φάει μεσογειακού τύπου γεύματα, οι αρτηρίες διαστέλλονταν κανονικά και η ροή του αίματος ήταν φυσιολογική.
«Αυτά τα ευρήματα θα πρέπει να αλλάξουν το τι τρώμε σε καθημερινή βάση. Η κακή ενδοθηλιακή λειτουργία των αρτηριών είναι μια από τις κυριότερες πρόδρομες αιτίες της αρτηριοσκλήρωσης. Είναι κάτι που πλέον πρέπει να σκεπτόμαστε σε κάθε μας γεύμα» τόνισε ο επικεφαλής της έρευνας. Το αγγειακό ενδοθήλιο είναι η εσωτερική «επένδυση» των αρτηριών μέσω των οποίων κυλάει το αίμα. Η σωστή λειτουργία του καθορίζει αν μια αρτηρία διαστέλλεται κανονικά. Η δυσλειτουργία του συνδέεται με μακροπρόθεσμο κίνδυνο ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου.
Η μελέτη επίσης έδειξε ότι όσοι έχουν υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα τους, είναι αυτοί που ωφελούνται περισσότερο από την μεσογειακή διατροφή, καθώς οι αρτηρίες τους ανταποκρίνονται καλύτερα σε αυτού του είδους τις τροφές σε σχέση με όσους έχουν χαμηλά τριγλυκερίδια. Εξίσου πιο επωφελής είναι η μεσογειακή δίαιτα για όσους πάσχουν από μεταβολικό σύνδρομο, σύμφωνα με τους ερευνητές.