Ένα νέο είδος αντιβιοτικού με μια πρωτοποριακή και πιο εκλεπτυσμένη «στρατηγική» δράσης δοκιμάζεται σε πειραματόζωα από αμερικανούς ερευνητές οι οποίοι δημοσιεύουν τα συμπεράσματα των ερευνών τους online στο mBio, το επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρίας Μικροβιολογίας.
Μέχρι σήμερα, ο στόχος ενός αντιβιοτικού ήταν η καταστροφή του παθογόνου μικροβίου που προκαλεί τη λοίμωξη. Οι ερευνητές όμως κάνουν πλέον μια στροφή όσον αφορά την έρευνα για νέα αντιβιοτικά, δεδομένου ότι τα ανθεκτικά στα μικρόβια αντιβιοτικά έχουν καταστήσει άχρηστα τα περισσότερα από τα υπάρχοντα αντιβιοτικά, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις ανθεκτικές και πλέον επικίνδυνες νοσοκομειακές λοιμώξεις. Επομένως η ανάγκη για την εξεύρεση νέων και αποτελεσματικών αντιβιοτικών είναι μεγάλη και άμεση.
Το μικρόβιο που προσπαθούν να εξουδετερώσουν οι ερευνητές είναι το πολυανθεκτικό μικρόβιο Acinetobacter baumannii, ένα σημαντικό νοσοκομειακό παθογόνο που χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη αντοχής έναντι πολλών αντιβιοτικών, ενώ έχει γίνει αιτία πρόκλησης ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων σε πολλές χώρες του κόσμου.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Brad Sperllberg από το Ιατρικό Κέντρο του UCLA και την Ιατρική Σχολή David Geffen «ανακαλύψαμε μια νέα τάξη αντιβιοτικών που δεν μπορούν να σκοτώσουν το Acinetobacter baumannii, αλλά παρέχουν προστασία παρεμποδίζοντάς το από το να προκαλέσει λοίμωξη». Με άλλα λόγια, οι ερευνητές εξουδετερώνουν το επικίνδυνο βακτήριο όχι καταστρέφοντάς το, αλλά μπλοκάροντας τη δράση της επικίνδυνης ενδοτοξίνης που αυτό παράγει και το καθιστά παθογόνο.
Σύμφωνα με τους ερευνητές η παρεμπόδιση της σύνθεσης της ενδοτοξίνης με ένα μικρό μόριο (LpxC-1) προφύλαξε τα μολυσμένα με Acinetobacter baumannii ποντίκια από την εκδήλωση της λοίμωξης.
Πηγή: vita.gr