Πρόσφατα δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα του προγράμματος «Αριστοτέλης» για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης των HCV, HIV στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών στην Αθήνα.
Από αυτά προέκυψε η ανάγκη δραστικών παρεμβάσεων αντιμετώπισης του φαινομένου της χρήσης ναρκωτικών και των συνεπειών τους, ώστε, αφενός να προστατευτεί η υγεία και η ασφάλεια των χρηστών και αφετέρου των κατοίκων της πρωτεύουσας.
Η εταιρεία Gilead Sciences Hellas, έχοντας ως στρατηγικό στόχο την εξάλειψη της Χρόνιας Ηπατίτιδας C στην Ελλάδα, υποστήριξε οικονομικά το πρόγραμμα «Αριστοτέλης» για την περιοχή της Αθήνας και θα χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα «Αλέξανδρος» για την περιοχή της Θεσσαλονίκης.
Για την επίτευξη του στόχου της εξάλειψης, η βιοφαρμακευτική εταιρεία Gilead, σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα και τον ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΣΘΕΝΩΝ ΗΠΑΤΟΣ “ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ”, έχει διαθέσει τα τελευταία 5 χρόνια περισσότερα από 2,3 εκατομμύρια ευρώ σε προγράμματα έρευνας, καταγραφής, ελέγχου και αντιμετώπισης της νόσου, με πολύ σημαντικά αποτελέσματα.
Συγκεκριμένα, μέσα από τις δράσεις αυτές, περισσότεροι από 6.700 ασθενείς γνώρισαν την κατάσταση της υγείας του ήπατός τους και υποστηρίχθηκε η διαχείριση της νόσου σε περισσότερους από 4.700 ασθενείς. Επιπλέον, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 7.000 εξετάσεις για την ηπατίτιδα Β και C.
Επίσης, μέσω αντίστοιχων προγραμμάτων στις φύλακες Κορυδαλλού και Πάτρας, που στηρίζει η εταιρεία Gilead, περισσότεροι από 1.500 κρατούμενοι θα εξεταστούν στο άμεσο μέλλον.
Με αφορμή τα αποτελέσματα του προγράμματος «Αριστοτέλης», ο Γενικός Διευθυντής της Gilead Sciences Hellas κ. Σάββας Χαραλαμπίδης δήλωσε:
«Παραμένουμε πιστοί στην αποστολή μας να διαθέτουμε τις καινοτόμες θεραπείες μας και να υποστηρίζουμε τη θεραπευτική φροντίδα των ανθρώπων που πάσχουν από ασθένειες απειλητικές για τη ζωή. Συνεχίζουμε, παρά τις δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες, να επενδύουμε στην έρευνα, την ενημέρωση και στον έλεγχο του πληθυσμού, συμβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στη συνολική βελτίωση των υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας και μάλιστα σε κρίσιμους για τη δημόσια υγεία τομείς, με απτά, ευδιάκριτα οφέλη για το κοινωνικό σύνολο».