Τις χορευτικές φιγούρες που τραβούν σαν μαγνήτης τα γυναικεία βλέμματα, εντόπισαν για πρώτη φορά βρετανοί ψυχολόγοι.

Η ομολογουμένως πρωτότυπη έρευνα έγινε υπό τον εξελικτικό ψυχολόγο Νικ Νιβ του πανεπιστημίου Νορθάμπρια του Νιούκαστλ και παρουσιάστηκε στο περιοδικό βιολογίας «Biology Letters» της Βασιλικής Εταιρίας Επιστημών της Βρετανίας, σύμφωνα με το BBC, το Γαλλικό Πρακτορείο και το «Science».

Ποιο είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι ερευνητές; Οι ευλύγιστοι και εύκαμπτοι χορευτές είναι πολύ πιο γοητευτικοί από τα… ξυλάγγουρα, που αδυνατούν να λικνιστούν στους ρυθμούς της μουσικής.

Οι επιστήμονες κινηματογράφησαν με 12 τρισδιάστατες κάμερες 19 άνδρες, ηλικίας 18 – 35 ετών (κανείς δεν ήταν επαγγελματίας χορευτής), σε ένα εργαστήριο, καθώς έκαναν διάφορες χορευτικές φιγούρες. Στη συνέχεια, μέσω της επεξεργασίας και της σύνθεσης των βίντεο των χορευτών με βιομετρική ανάλυση, δημιουργήθηκε ένας ψηφιακός κινούμενος χορευτής τύπου καρτούν (ένα “αβατάρ” στη γλώσσα της πληροφορικής), που δεν είχε ούτε πρόσωπο ούτε φύλο. Μια ομάδα 35 νεαρών γυναικών κλήθηκαν να παρακολουθήσουν σύντομα βιντεοκλίπ διάρκειας 15 δευτερολέπτων με χορευτικές κινήσεις των «αβατάρ» και να επιλέξουν ποιες κινήσεις θεωρούσαν πιο ελκυστικές.

Οι οκτώ κινήσεις που ξεχώρισαν, δεν μπορούν ασφαλώς να περιγραφούν εν συντομία σε ένα κείμενο, αλλά σε γενικές γραμμές οι «καλύτεροι» (στα μάτια των γυναικών) χορευτές κάνουν μεγαλύτερες κινήσεις του κεφαλιού, του λαιμού και του κορμού του σώματος, καθώς επίσης ταχύτερες κάμψεις και λυγίσματα των γονάτων.

Όλες οι φιγούρες έχουν να κάνουν κυρίως με κινήσεις του κορμού του σώματος και κρίνονται από τις γυναίκες ως ένδειξη υγείας, δύναμης και άρα ο χορευτής θεωρείται… κατάλληλος ερωτικός και αναπαραγωγικός σύντροφος!